Chilenskt grillvin med kraft och fräschör – Clos de Lolol 2011


Anmäl dig helt gratis till Dryckestipset. Maila info@livetsgoda.se och rubricera Dryckestipset.


Livets Goda om Clos de Lolol 2011
François Lurton kan sitt vin-Chile vid det här laget och utan tvekan så har harmonin i arbetet mellan vingård, skötsel, skörd och vinkällarens jäsningsprocedurer, fathantering och slutlagring, fortplantats oerhört under årens lopp. Den duktiga herr François Lurton har helt enkelt fått ordning på grejerna på allvar i Chile och levererar viner av ypperlig kvalitet inom alla segment. Och i sann familjen Lurton-anda så anammar man en slags Robin Hood-mentalitet beträffande prissättningen av vinerna, det vill säga extremt humant, oavsett kvalitet och ambition. Clos de Lolol utgör inget undantag, redan i doften markerar vår nya vän kraft och muskler med mörk och mogen frukt. Det finns även en småtransparent fräschör som ger vinet en slank muskulatur med temperament i smakstrukturen, där också en finstämd mint/lakrits-färgad vegetal kryddighet och fattonerna ger sig till känna så där alldeles lagom och balanserat. Att frukten har spänst och genuin energi visar sig i avslutet där, det vi kallar, ”frukthänget” inte släpper greppet i första taget. Utan tvekan sitter Clos de Lolol som smäck till det grillade och möra köttet liksom grytor eller varför inte bara lite stringent ost och korv. Men, det fina i kråksången är att vinet defacto också fungerar alldeles utmärkt att avnjuta i ensamt majestät. Och det är en egenskap vi alltid vurmar mycket för beträffande vin… 90+ poäng / Livets Goda Clos de Lolol 2011 Nr 72493 (75 cl), 179 kr Colchagua, Chile Chilensk entrecôte med bönröra (bilden ovan) 4 personer Det är oundvikligt att prata chile utan att komma in på kött. Vi grillar hängmörad entrecôte och chorizo och serverar en mustig bönröra med friskt vinägersting till. Det behöver du för en lyckas grillkväll: 2 flaskor Clos de Lolol till middagen 4 skivor entrecôte (à minst 250 g styck) 4 chorizokorvar Bönröra: 400 g kokta kidneybönor 3 tomater 1 rödlök 1 knippe bladpersilja ½ dl olivolja 2 msk rödvinsvinäger salt och peppar en nypa socker Skölj bönorna noggrant och låt dem rinna av. Hacka tomater, rödlök och persilja fint. Blanda allt med olivolja, vinäger och krydda med salt, peppar och socker. Öppna ett av vinerna och smaka av så att vinet är okey. Leta fram din favoritmusik och låt festen börja, häll upp ett stort glas Clos de Lolol och tänd grillen samt sätt ugnen på 150 grader. Temperera köttet så att det inte steks kylskåpskallt. Grilla köttet hastigt så att de får fin färg och kör sedan klart dem i ugnen. Innertemperaturen på köttet får max vara 55 grader. Grilla korvarna på grillen under tiden. Tag ut köttet och låt det vila. Skär upp kött och korv i stora, saftiga bitar som du serverar med bönröran.”