Chimay - Anrik trappistöl sedan 1862

Livets Goda 17 Jun, 2019
Whisky och Bourbon Strax utanför den lilla byn Chimay i södra Belgien hittar man klostret Notre Dame de Scourmont. Här har det anrika trappisbryggeriet Chimay producerat öl i mer än 150 år.

Chimay är världens ledande trappistöl som ständigt tilldelas utmärkelser för sin unika karaktär, elegans och smakperfektion. Ölet bryggs enligt anrika traditioner övervakat av trappistmunkar i klostret Notre Dame de Scourmont sedan 1862.

Trappistmunkarna vid klostret lever efter devisen ”Ora et labora” (bön och arbete) och tillhör en reformerad gren av Cisterciensorden. Själva begreppet ”trappist” härstammar från den munkorden som hörde samman med klostret Grande La Trappe i Normandie.

Chimay kloster

Klostret Notre Dame de Scourmont

Öltillverkning med tradition
Traditionen med trappistöl går ända tillbaka till S:t Benedict som på 500-talet påbjöd att munkarna skulle arbeta för att försörja sig själva och hjälpa andra. Nu som då är öltillverkningen noga övervakad av munkarna och dagliga provningar genomförs för att behålla den höga kvaliteten. Den strikta övervakningen är ett av kraven för att få kalla sin öl trappistöl, ett annat är att klostret ska vara självförsörjande och att överskottet går till hjälpande verksamhet.

Chimay är ett av sex belgiska bryggerier som får bära den s.k. ATP-märkningen (“Authentic Trappist Product"). Totalt finns det idag 12 trappisbryggerier runt om i världen, Achel (Belgien), Chimay (Belgien), La Trappe (Holland), Orval (Belgien), Rochefort (Belgien), Westvleteren (Belgien), Westmalle (Belgien), Stift Engelszell (Österrike), Zundert (Holland), Tre Fontane (Italien), Tynt Meadow (England) och Spencer (USA).

Grundandet av Chimay
Chimays historia har sin början under sommaren 1850 då en mindre grupp munkar samlades på den öde högslätten i Scourmont, inte långt från franska gränsen. Med hårt arbete byggde de upp klostret och förädlade det karga landskapet i området till bördig jord för att starta ett jordbruk och senare även ost- och öltillverkning.

1862 bryggde munkarna vid Chimay den allra första ölen, idag känd som Chimay Première. Då, liksom idag, skedde bryggningen genom en naturlig bryggningsprocess med levande jäst där den andra jäsningen sker i flaskan. Än idag sker bryggningen av ölet på klostret vilket garanterar ölens autenticitet och kvalitet.

Historisk bild, XXXX 1988

Historisk bild från klostret 1988

Ölen från Chimay
De fyra öl som bryggs skiljs lättast åt av färgen på etiketterna.

Chimay Röd (7 %) 

Chimay Vit (8 % ) 

Chimay Blå (9 %) 

Chimay Dorée Goud (4,8 %) var länge reserverad åt munkarna och besökarna men finns idag tillgänglig även för oss vanliga dödliga. 

Chimay flaskor


Bushmills Single Malt 21 YO - en vinnare

Whisky och Bourbon Premium Det geologiska fenomenet Giant’s Causeway, listat av Unesco som ett…
17 Oct, 2019

Ny Small Batch – Kramfors Edition

Whisky och Bourbon Nu gäller det att planera in en vinterresa till Systembolaget…
17 Oct, 2019

Onsdagsinspiration: Ossobuco alla milanese

Mat och Restaurang Premium Långkokens säsong är här och varför inte inleda hösten med…
10 Oct, 2019

Livets Goda uppdaterar om Snus VM – blir det en folksport?

Whisky och Bourbon Snus VM är i full gång och juryn har setts…
15 Oct, 2019

Belleruche - en Côtes-du-Rhône som levererar år ut och in!

Vin Södra Rhônedalen är inne i ett sanslöst flow med nu…
15 Oct, 2019
Artikelarkivet