Chimay är världsklass, ung som gammal, sommar som vinter!

Niklas Jörgensen 19 Jun, 2019
Whisky och Bourbon Olika omständigheter formar våra liv och preferenser och innan jag blev en del av Livets Goda fullt ut så tog mig mitt tidigare jobb en hel del till Bryssel, något som jag i efterhand knappast kan beklaga mig över för den belgiska bryggarkonsten står sedan dess högt upp på min lista. Kanske högst upp. Klosterbesök och surölsbryggerier hamnade på listan och så inmundigades öl på klassiska ölhak i Bryssel och Antwerpen.

Men en som var med mig redan från tidig ungdom, när ölpassionen väcktes på allvar, var Chimay. Klosterölet smakade som inget annat jag provat tidigare och jag var fascinerad över balansen i en så pass stark öl, upplevelsen var närmast vinös.En som snabbt blev en favorit, inte minst för dess lagringsförmåga, var den blå etiketten från Chimay. Från början en säsongsöl skapad av munkarna inför julen 1948 men snabbt blev det en året runt-buteljering då den mörka alen visade sig vara omåttligt populär. Mitt tips är därför Blå Chimay, en öl som du med fördel njuter av en skön sommarkväll; som följeslagare till mat, som digestif efter måltiden, till cigarren.

"Smaka; sug in explosionen som den blå bjuder på..."

Niklas om Blå Chimay
Det är nu 2019 som du finner i butik och den senaste buteljeringen har en härlig fräschör som är precis lika läcker som den karaktär en lagrad version uppvisar. Här finns hela brödbutiken i doftspektrumet, tydliga maltnyanser, mörk choklad och fuktig tobak. Men också citrusfrukter, mest apelsin, några torkade dadlar och fikon samt bränt socker och soja på toppen.

Du hör själv; ganska komplext. Smaka; sug in explosionen som den blå bjuder på, känn den fina smeksamma moussen, den diskreta sötman som lurar i periferin och fylligheten som får smaklökarna att gå på högvarv.

Och så den kryddiga och långa finalen som lämnar en kakao och kaffekänsla kvar i gommen. Chimay är världsklass, ung som gammal, sommar som vinter och till mat eller i eget majestät. Inte minst bör du prova den till en mogen kittost - då visar Chimay att öl som denna slår vin med hästlängder när det kommer till att hantera den speciella syrliga smaken som osten har.

Niklas intryck: 94 poäng

Chimays blå etikett har artikelnummer 1651, finns i hela 416 Systembolagsbutiker och kostar 33,90 kronor för 330 ml. Du kan även beställa en version i 750-ml storlek som gör sig särdeles bra att lagra några år.

Chimay kloster

Klostret Notre Dame de Scourmont

Gaja Barbaresco 2016 har landat

Vin Älskar man Nebbiolo kan detta vara ett av årets viktigaste…
19 Sep, 2019

Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet