Hem Whisky & Bourbon Chimay är världsklass, ung som gammal, sommar som vinter!

Chimay är världsklass, ung som gammal, sommar som vinter!

av Livets Goda

Men en som var med mig redan från tidig ungdom, när ölpassionen väcktes på allvar, var Chimay. Klosterölet smakade som inget annat jag provat tidigare och jag var fascinerad över balansen i en så pass stark öl, upplevelsen var närmast vinös.

En som snabbt blev en favorit, inte minst för dess lagringsförmåga, var den blå etiketten från Chimay. Från början en säsongsöl skapad av munkarna inför julen 1948 men snabbt blev det en året runt-buteljering då den mörka alen visade sig vara omåttligt populär. Mitt tips är därför Blå Chimay, en öl som du med fördel njuter av en skön sommarkväll; som följeslagare till mat, som digestif efter måltiden, till cigarren.

”Smaka; sug in explosionen som den blå bjuder på…”

Niklas om Blå Chimay
Det är nu 2019 som du finner i butik och den senaste buteljeringen har en härlig fräschör som är precis lika läcker som den karaktär en lagrad version uppvisar. Här finns hela brödbutiken i doftspektrumet, tydliga maltnyanser, mörk choklad och fuktig tobak. Men också citrusfrukter, mest apelsin, några torkade dadlar och fikon samt bränt socker och soja på toppen.

Du hör själv; ganska komplext. Smaka; sug in explosionen som den blå bjuder på, känn den fina smeksamma moussen, den diskreta sötman som lurar i periferin och fylligheten som får smaklökarna att gå på högvarv.

Och så den kryddiga och långa finalen som lämnar en kakao och kaffekänsla kvar i gommen. Chimay är världsklass, ung som gammal, sommar som vinter och till mat eller i eget majestät. Inte minst bör du prova den till en mogen kittost – då visar Chimay att öl som denna slår vin med hästlängder när det kommer till att hantera den speciella syrliga smaken som osten har.

Niklas intryck: 94 poäng

Chimays blå etikett har artikelnummer 1651, finns i hela 416 Systembolagsbutiker och kostar 33,90 kronor för 330 ml. Du kan även beställa en version i 750-ml storlek som gör sig särdeles bra att lagra några år.

Chimay kloster

Klostret Notre Dame de Scourmont
image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING