Hem Mat & Restaurang Christian Gustafsson, ny Creative Chef på Noot Nordik Kitchen

Christian Gustafsson, ny Creative Chef på Noot Nordik Kitchen

av Christoffer Enquist

Han har varit kock på Upper House för att sedan handplockas av fyrfaldige OS-medaljören Krister Dahl för att starta upp Ristoria som köksmästare. Nu axlar han rollen som Creative Chef och ansvarig på Noot Nordik Kitchen & Bar och är ett namn att lägga på minnet. Ambitionen är högt satt så Christian förstärker köksteamet med ytterligare ett par före detta kockkollegor som har kunskapen som krävs för att lyckas.

Christian Gustafsson, Creative Chef på Noot

– Christian har en stor smaksäkerhet och många kreativa idéer, säger Krister Dahl, som kommer samarbeta med Christian kring Noot.

No Waste
På hörnet av Östra Larmgatan och Södra Hamngatan ligger den nordiska pärlan Noot Nordik Kitchen. Här har begreppet No Waste förändrat hela upplevelsen, en global mattrend med låg klimatpåverkan.

– Själva ryggraden i Noot handlar om vårt engagemang för miljön och att optimera smakerna, säger Christian. Jag arbetar hellre med färre smaker och råvaror som får komma tillbaka i olika konsistenser och texturer. Däremot gör jag aldrig avkall på smak och kvalitet. Jag vill se No Waste konceptet ur ett större perspektiv och för just nu en dialog med en leverantör för att skapa magi av restprodukter från deras förädling, säger Christian.

Grönt, lokalt och hållbart
Spännande är också de veganska och vegetariska rätterna på menyn. Idag handlar veganism inte längre bara om djurens förhållanden utan är en fråga om hållbar livsstil och hälsa.

– Vi har redan kommit långt, men nu gäller det att förfina och utveckla konceptet, säger Christian. Jag utgår från grönsaken när jag skapar rätter för att sedan addera protein. Det innebär inte att vi har en köttfri meny på något sätt, men jag är mycket noga med mina leverantörer. Det skall vara riktigt bra, närproducerat och inte i överflöd.

-Det som är skönt med Noot är att även om maten håller en riktigt hög kvalitet, så är stämningen väldigt personlig, avslappnad och inte alls ”creddig”. Jag ser det som att vi jobbar ärligt, avslutar Christian.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING