Hem Vinvärlden Churchill’s Late Bottled Vintage Port – perfekt till påskbordet

Churchill’s Late Bottled Vintage Port – perfekt till påskbordet

av Livets Goda

Portvinet är för många ett givet inslag under julhögtiden men faktum är att det anrika portugisiska starkvinet gör sig precis lika väl i många andra sammanhang. Inför kommande påskhelg exempelvis så är ett glas bättre portvin en fantastisk ledsagare till lagrade ostar såsom Stilton, mogen cheddar eller varför inte till en vällagrad Herrgård. Även till chokladdesserter bidrar portvinet till helheten, eller varför inte till en pekanpaj.

Bland de mest pålitliga producenterna finner vi Churchill’s. Firman i sig är inte mer än drygt 40 år men bakom finner vi en portvinsfamilj med lång erfarenhet och som än idag arbetar med att fottrampa druvorna i stora lagares, stora öppna stenkar. Churchill’s har en torrare portvinsstil och det märks i den 2016 Late Bottled Vintage Port som nu säljs på Systembolaget. En klassisk årgång i Douro och här får vi ett vin som legat fyra år på stora fat, allt för att skapa en mognadskänsla och slipa ner tanninerna.

Whisky & Bourbon provar 2016 Churchill’s Late Bottled Vintage Port, 90p

Churchill’s sätter en stor ära i att producera Late Bottled Vintage (LBV) och man hör konsekvent till topparna i regionen, inte minst för att man hämtar druvorna från samma vingårdar som husets toppviner. Dessutom är man bland få som inte filtrerar sin LBV och det ger dels större djup i vinet dels större lagringspotential. I 2016 får vi en fin mognadskänsla med mörka bär, tobak, kakao, russin, kryddiga toner och ett stänk viol. Smaken är klassisk och gomfyllande med precis rätt sötmamängd, tanninerna står för fräschör och de torkade tonerna lierar sig fint med den mörkbäriga och plommonaktiga frukten. Eftersmaken är lång och med utmärkt intensitet som biter sig kvar. Servera i vitvinsglas och vid en temperatur på 12 C.

2016 Churchill’s Late Bottled Vintage, Douro, Portugal
art.nr. 8016, 750 ml, 19,5%, 195 kr
Finns även på halvflaska (375 ml, 109 kr) med samma artikelnummer.

Till porten i båda storlekarna här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING