”– Som tur är såg vi alla möjligheter i stället för tvärtom när vi kom hit första gången, säger Cicki skrattande och berättar att det stenhus hon och sambon Johan förälskade sig i, var i allt annat än toppskick för ett år sedan. – Det hade bott ett gäng engelsmän här i sex år, vilka inte gjort någonting åt vare sig hus eller trädgård under den tiden, fortsätter hon. Cicki beskriver äckliga badrum, risiga golv och en fullständigt igengrodd trädgård. Dock var läget och charmen så pass tilltalande att de slog till. – Vi anlitade en svensk firma som blåste ut allting. Det vi bevarade var stenväggarna och bjälkarna i taken. Annars är allt nytt och fräscht. Allt material har vi också fraktat från Sverige för att få vår standard på vitvaror och sådant, tillägger hon. Cicki har nära till skratt och berättar glatt om alla dråpligheter som inträffat under årets sedan de köpte ””La Libertie”” – Friheten, som egendomen heter. Efter att ha arbetat nästintill dygnet runt i tre månader var dock Cicki och Johan redo för sina första gäster redan i juni i år. – Huset är på 450 kvadratmeter och egentligen med tio rum. Men då gränsen för ””bed and breakfast”” går vid fem rum här i Frankrike har vi valt att hyra ut så många. Annars blir vi klassade som hotell, vilket medför ett mycket mer avancerat ranking- och regelsystem här nere. Det valde vi att avstå. Vi vill ha det avslappnade, gemytliga ställe vi alltid drömt om. Dessutom har vi övervåningen ledig för familj och vänner när de vill komma hit. Som bed & breakfast har dock Cicki och Johan rönt stor framgång på den korta tid de varit verksamma. Turistbyrån i Bergerac älskar dem och rekommenderade dem tidigt att ansöka om klassificering hos en organisation i Dordogne, som betygsätter serviceinrättningar. – Det kom en liten tant hit och kollade precis allt, berättar Cicki glatt. Alltifrån vilka lakan vi hade till kvaliteten på frukosten. Sedan kom det ett brev som meddelade att vi tilldelats fyra nycklar. Döm om min förvåning när det var av fyra möjliga, fortsätter hon glatt. Tydligen är det sådana här omdömen som många fransmän bokar efter, så det var fantastiskt. Även om Cicki, eller Christina som hon heter, är förvånad över den snabba framgången så är knappast någon som arbetat med henne här hemma det. Som parhäst till några av Sveriges mest framgångsrika krögare har hon utvecklat en servicekänsla utöver det vanliga. Efter att ha arbetat jämte Christer Lingström i 13 år och varit en av nyckelpersonerna bakom Sveriges första tvåstjärniga krog, avslutade hon karriären här hemma på Mathias Dahlgren. – Hemma var jag piskad från morgon till kväll, säger hon allvarligt. Jag kände att jag var tvungen att prestera på topp precis hela tiden. Jag ångrar ingenting men till slut sa kroppen stopp och lade av. Det här är värdsklass. Att få vara sin egen och ta dagen som den kommer. Här har jag bara gästernas välmående framför mig. Jag frågar på kvällen när de vill äta frukost, ser till att de mår så bra som det bara är möjligt. Det är helt ljuvligt. Vinet köper jag av bonden bredvid. Som det charmtroll hon här såg hon snabbt till att få utskänkningstillstånd av stadens borgmästare. Det innebär att La Liberties gäster kan njuta av ett glas rosévin vid poolen när dagen skymmer på den franska landsbygden. Nu till sommaren kommer också den 6000 kvadratmeter stora tomten vara i ordning. Under vintern har Cicki och Johan fällt 120 stora tujor som de tidigare ägarna låtit växa vilt. För att marknadsföra La Libertie har det svenska paret satsat mycket på en riktigt bra hemsida. Det är de relativt ensamma om bland sina franska konkurrenter. Sedan har de sin goda kontakt med turistbyrån i Bergerac att tacka för mycket. – De hör av sig varannan dag och frågar hur många rum vi har lediga de närmsta veckorna. Sedan kan turister boka direkt i deras liggare. Det ger jättemycket och är suveränt. Cicki berättar att de flesta fransmän stannar en eller ett par nätter medan nordbor gärna är kvar några dagar. – Fransmännen är ett resande folk på ett annat sätt än oss, fyller hon i. De svenska gäster som hittat hit är hittills mest vänners vänner men Cicki beskriver området som ett Mekka för alla gourmeter. – Här finns allt, utbrister hon entusiastiskt. Du har fantastiska vinområden runt knuten och sätter du dig i bilen en timme så kommer du till prestigedistrikten. Vi är mitt i ank- och gåsleverns hemtrakter liksom tryffelns. Det produceras mat och vin överallt och marknaderna avlöser varandra. Att bo på La Libertie kostar ingen förmögenhet trots den höga standarden. 75 euro är priset per dygn för ett dubbelrum och då ingår en härlig frukost. Cicki kan också erbjuda lite större familjerum där barnen får rå om sig själva. – Sedan kan vi hyra ut hela huset för de som vill fira födelsedagar och dylikt, då har vi ju alla rum, fortsätter hon. Det är nästan overkligt tyst häromkring så vår oas är perfekt för dem som verkligen vill vila mellan dagens aktiviteter. Att komma som svenskar och starta en verksamhet i Frankrike beskriver Cicki som över förväntan. Alla har varit hjälpsamma och tillmötesgående, något hon tackar sin flytande franska mycket för. – Det här är verkligen landet, säger hon glatt och beskriver ortsbefolkningens hjälpsamhet och vänlighet. Dessutom är nästan allt som odlas här i regionen biodynamiskt för dem som är intresserade av det, fortsätter hon. Att maten är lokalproducerad är så självklart att Cicki knappt vill nämna det. – Fransmännen är så patriotiska att de enda de köper utifrån är clementiner från Marocko, fortsätter hon med ett gapskratt. Det är det enda de inte kan odla själva. På ””att göra”” – listan hos Christina och Johan står att renovera det stora lantkök som finns på La Libertée. Det har alla möjligheter men är i behov av en stor uppgradering. – Vi har en idé om att kunna ta ner duktiga kockar och matkreatörer från Sverige och hålla matlagningskurser här nere. Råvaror av högsta kvalitet finns ju runt knuten. Men det blir nog först till hösten vi har tid med det. Just nu står Cicki inför en fullspäckad säsong. La Libertie är redan bra bokat och påsken är redan fulltecknad i liggaren. – Det är under vinterhalvåret som vi kan utveckla verksamheten, från och med i vår ägnar vi oss bara åt gästerna. Cicki betonar att hon välkomnar precis alla till La Libertie och Bergerac. Dock tror hon att hennes smultronställe passar dem bäst som vill upptäcka saker. Samt de som har ett gastronomiskt intresse. – Här köper du de bästa ostronen direkt av fiskaren, njuter lokal mat på härliga småkrogar eller provar vin tillsammans med producenten. Till Campsegret tar du dig med hyrbil, buss eller tåg från någon av de närliggande flygplasterna. Till flygplatsen i Bordeaux går det direktflyg med Norwegian Airwais och därifrån är det bara en dryg timme till Cickis paradis med bil. – Varmt välkomna, avslutar Cicki Bergh innan hon går tillbaka till att kapa ved på gården. För mer information se www.lalibertie.com”
837