Hem Vinvärlden Cigarr & vin: RIO-garre bäddas ner i mulligt Madeiravin

Cigarr & vin: RIO-garre bäddas ner i mulligt Madeiravin

av Livets Goda

Schweiziska cigarr-huset Davidoff har tagit fram sin första brasse-garre. EscuRIO packas med smakrik Brasilien-odlad tobak, ny obruten mark för firman som annars är känd för sina milda rökverk. ESCURO som betyder mörk skrivs ihop med RIO som anspelar på Rio de Janeiro. En bra beskrivning av stocken som är mörkt ådrad, valnötsbrun med orange-stick och oljig yta – täckblad av kubansk tobak odlad i Eucadors bergstrakter. Det doftar läder och sötaktig mörk choklad med sting av After Eight-mint. Häri finns förstås brasse-tobak i form av sötaktig sun-grown Mata Fina ihop med kryddlivliga Cubra-blad. Inlagan balanseras av tobak från Dominikanska Republiken: San Vicente, Piloto och hybriden Olor/Piloto Seco. Ombladet är Cubra-seed odlat i Brasilien. Är det någon samba-känsla i rökverket då? Nja, foten doftar hö och choklad. Kalldraget är förvånansvärt tomt, choklad skönjs, lite kokos. Nytänd smak av torr krydda med läder och kanel, sent fet kokos med chilisting. Torr ren choklad-eftersmak med kvardröjande undflyende pepprighet. Relativt mild fast med mörka illavarslande stråk. Inte alls en tokig början men mycket ska hända än. Cigarren har tre faser, skilda liv som är fascinerande att följa. En tredjedel in på stocken blir smaken fetare kokos-aktig och tar på lite citrussötma. Avklingningen är kakigt oljig/krämig med lätt choklad-pitch. Sista tredjedelen sjunker tyngdpunkten med drag av brasilianskt kaffe: sött och fruktsyrligt men samtidigt lättsamt rent. Kryddan väcks mot slutet in i en fet kittlande aromatisk finish med inslag av läderfåtölj. Tyngre som sagt men också lugnare och mer eftertänksam än tidigare. TILL DET HÄR SKA VI HA MADEIRA. Vulkanön i Atlanten med sitt subtropiska klimat badas om vartannat i regn och solsken. Temperaturen håller sig inom 18-24 grader året runt och den grönskande ön liknas vid en ”flytande trädgård”. Madeira är känt för sina ”levadas”, handbyggda stenkanaler i våg som transporterar färskvatten från bergen ner till byarna. Men mest berömd är man för sitt starkvin. De sötare versionerna får jäsa med skal för att samla på sig fenoler som ska balansera en del av sötman. Jäsprocessen avbryts genom att vinet förskärs, ett druvdestillat tillsätts. Men Madeira-vinets unikum är estufagem-processen där man vill efterlikna den lagring-effekt som förr i tiden uppstod till sjöss. Billigare sorter värmebehandlas i stora ståltankar för att ”åldras” men de fina sorterna får helt enkelt ligga till sig i ekfat i solvarma rum. Tiden gör drycken. Jag har ställt fram två helt olika Madeira-viner gjorda på malvasia-druvan – Malmsey är det söta dessert-vinet. Blandy’s formidabla Harvest 2008 som är en av de allra bästa därute. Och en mer åldersmärkt 10-åring från Cossart Gordon med tyngre mättad sötma. Spännande att se om cigarren orkar bära upp all denna sötma? Men först måste jag prova vinerna. REDAN PÅ DOFTEN STICKER SORTERNA iväg åt olika håll. Blandy’s har en underbar men aningen provocerande bouquet. Tanninrik sötma, torkade plommon, mörka chokladpraliner. Efter ett tag luktar det faktiskt Kina-krubb, sötsur sås med friterad kyckling! Här finns också en ton av aska som efter vädring utvecklar en svettig rökair. Cossart Gordon är med sina 10 år dämpad, det luktar fallfrukt och dadlar med kolbitar bakom, ibland inslag av syltlök. Inte samma fräschör och livskraft. Smakmässigt har den äldre Madeiran lättare kropp, den är sötsimmig men ändå frisk. Det smakar russin med en släng balanserande citrus, mot slutet ansluter rostad skorpa. Vinet bygger kropp och blir fetare först i eftersmaken (då eken hinner ifatt). Avklingningen är malmsey-typisk med lite stram ek, ibland rökpuffar. Blandy’s gör ett helt annat nummer i munnen som är livlig med bra syra. Plommonkompott fajtas mot demarara-suryp men smaken trampar luft en bit in då lädertoner tar över. Eftersmaken är lång med söt torkad frukt i basen, läder-dimensionen förstärks och vinet landar i en säregen blandning av karljohan-svamp och stilton. Inget annat än genialt, en oväntad vändning! HUR PÅVERKAS BLANDY’S AV EN NYTÄND ESCURIO? Cigarren fungerar som en katalysator för vin-frukten som flödar i munnen, stort och frejdigt, fruktkompott och citrus stormar fram. Sent ost/svamp förstärkt av läder (från cigarren). Eftersmaken blir torrare och mer fyllig när tobak drar fram läder-temat. Vänder vi på kombinationen förvandlas cigarren och får en översinnlig detaljrik textur. Rik vibrerande mild örtig-eterisk arom, torr i stilen. Mitt i står björnbärsmarmelad från vinet. Eftersmaken är initialt knäpptyst, efterhand Madeira-pustar och torr cederträarom. Raffinerat oväntat, vinet märks ju knappt. En tredjedel in på rökverket grundar jag med lite mer Blandy’s. Cigarren blir fetare med kokos och läder/potatiskällare men så lättar den plötsligt i örtiga parfymstänk. Eftersmaken är lång och sävlig, tobaken bär, Madeira bäddar in, ändå undslipper en pepprig dusör en bit bort. Suverän kombo med sina olika faser. Jag får ett infall, undrar hur Cossart Gordons 10-åring påverkar rökupplevelsen? Rundare smak av kokos och choklad, behagligt ren. I eftersmaken kakao och vin-frukt, torrare tobak/fenoler längre bort. Vilken kombo! Rund och god smak som smälter bort, accentuerad eftersmak där cigarren sticker ut. Advanced laidback smoking. JAG VÄNTAR FORTFARANDE PÅ ATT VINERNA ska göra underverk. Det som behövs är de lite tyngre aromerna som brukar anlända mot slutet av en cigarr. Och till slut funkar det, båda Madeira-vinerna får det där lilla extra. Blandy’s går ut optimistiskt med sin jublande frukt-smak men cigarren svarar direkt med tobak som drar fram vinets ost/svamp-karaktär följt av långa starkvinsaktiva efterdyningar med inflätad cigarrök. En fullgången symbios där garren sätter färg på andra halvan av smaken och själva avslutet. Vinet är moderat med lagom frukt och en vidunderlig starkvinsfeeling i efterspelet. Det är svårare att jämka samman 10-åringen med rökverket. Det söta vinet sväljer cigarren. Men två tredjedelar in djupnar cigarraromerna och fångar in vinsötman, balanserar och förhöjer komplexiteten. I munnen rumlar björnbär och russin runt, efterhand mognare/rundare syltig smak som varvas med färsk tobak. Eftersmaken är lång och malmsey-typisk men livas upp av torrare aromatiskt kittlande tobak – superbt! Och det går lika bra att bolma till Madeiran. Med Cossart i ryggen blir mörka EscuRIO avancerad. Försmak av kryddnejlika innan rikare vinsötma tar över, därunder gurkskal och ljusa kaffetoner. I eftersmaken tar Madeira-vinet täten men tobaksblad vinner, ihop med aromatisk ceder. Oerhört lätt och detaljrik kombo, vilsam och uppiggande. Och vilka kontraster sedan med det söta tunga vinet och den aromatiska cigarren som leder hela vägen. Jag avslutar med energiknippet Blandy’s som lyckas lugna Davidoff som förvandlas till en ”cosy act”. Tung choklad-smak tar på blomkål men vänder mot slutet i aromatiskt cederträ in i fet lång lågmäld efterklang där krämigt vin skumpar ihop med dominant tobak och ett uns aska. Stillsam cigarrsmak hela vägen, vinet märks knappt. Mysig cigarrklubb-feeling – en late-night-show att koppla av till.


CIGARREN Davidoff EscuRIO Format: Robusto 22×114 mm Pris: 183 kr Saluförs av www.brobergs.se VINET Blandy’s Harvest 2008 Colheita Malmsey Madeira 19% SB-nr 7833, 159 kr (500 ml) Cossart Gordon 10 år Malmsey Madeira 19% SB-nr 7846, 354 kr (750 ml)

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING