Hem NyheterNyhet WB Citadelle – unik Gin från Frankrike

Citadelle – unik Gin från Frankrike

av Livets Goda

Den 22 februari landar Citadelle slottsgin i Systembolagets beställningssortiment. Det är en stilbildande gin som för snart 30 år sedan var en del i den våg av hantverksgin som har tagit dryckesvärlden med storm. Citadelle hyllas kontinuerligt av kritiker och har blivit flerfaldigt prisbelönt vid internationella tävlingar. Artikelnummer är 50250 och priset 299 kronor.

Örjan Westerlund utser i sin bok ”Gin – en kärlekshistoria” Citadelle till en favoritgin och skriver: ”Enbärskärlek på flaska. En gin som borde göra alla med gintillverkarambition lite avis”. 

Citadelle Gin kommer från slottet Château de Bonbonnet i Cognac i sydvästra Frankrike. Slottsmarken täcks av de enbärsbuskar som används för att sätta Citadelles signatursmak. Dessutom ingår 18 andra kryddor och örter som tillsammans skapar den balanserade smak som är karakteristisk för Citadelle. 

–      Det är framförallt två saker som gör Citadelle unik. Dels destilleringen i cognacshuset Ferrands handgjorda kopparpannor, dels en helt unik infusionsteknik som ägaren Alexandre Gabriel har varit med och utvecklat – och fått den patenterad i Frankrike som en egen metod för att tillverka gin, säger brand manager Hugo Simberg hos den svenska importören Spring Wine & Spirits. 

Den unika tillverkningsmetoden går ut på att man infuserar alkoholen med ingredienserna vid olika alkoholhalter före destillering. Infusionen (som kan liknas vid att man lägger i stora tepåsar) pågår under tre till fyra dagar beroende på vad som krävs för att utvinna mest smak. Den patenterade metoden ger Citadelle en helt egen karaktär, som sedan förstärks genom destillation över öppen eld i små kopparpannor. 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING