Hem Vinvärlden Claim by Brännland Cider – en alldeles förtjusande skapelse!

Claim by Brännland Cider – en alldeles förtjusande skapelse!

av Livets Goda

Nydanaren inom svensk cider, Andreas Sundgren Graniti, startade Brännland Cider för nio år sedan. Detta med drömmen om att göra cider på alla de äpplen som faller till marken i Umeås trädgårdar. Efter två år av försök, misslyckanden och upptäckter vände Brännland Cider blickarna västerut, mot Kanada och pionjärerna inom iscider. Inte långt därefter var svensk iscider född.

I veckans Dryckestips har chefredaktör Enquist blickat ner i det senaste tillskottet i portföljen – Claim by Brännland Cider.

Chefredaktör Anders Enquist om Claim by Brännland Cider 2017

Ja, det är lika ypperligt som vanligt. Claim är en omedelbar hitlåt med en lika omedelbar som oemotståndlig refräng. Här finns både djup och förförisk charm, både finess och elegans och framför allt en genomträngande god smak. Vi har sagt det förut och säger det igen: Brännland spelar i en helt egen unik ciderdivision. Det är lite som BMWs gamla slogan om ni minns: man följer inte utvecklingen, man leder den.

“Claim by Brännland Cider är en alldeles förtjusande skapelse!”

Att Brännland Cider´s grundare Andreas Sundgren Graniti liksom teamet bakom också under årens lopp utvecklat alla sinnen och smakpaletter till en mer och mer vinös, elegant sida som präglar ”varan” borde kanske inte vara förvånande då man jobbar med äpplen efter vinprincip, eller nästan i alla fall.

Inte heller borde det då förvåna någon att gänget fortsatt utveckla sina ”vinsinnen” och kommer med en cider som Claim, som närapå har släktskap med ett utsökt Alsacevin i ett vegetalt vårblommande landskap. Men, viktigt att påpeka, ciderursprunget, eller Brännland´s starka identitet, har inte ”försvunnit”.

“Brännland följer inte utvecklingen, man leder den.”

Här luftas det vackra äppelspektrat och den speciella vinden av tofféefudge som man hittar i doftspelet i flera av Brännlands eminentaste cider. Just äppeldrivet överlag bär en större ton av gröna äpplen och samspelet mellan syrlighet, beska och sötma är fantastiskt välspelande, balanserat och finlemmat integrerade med varandra. En silkig tanninstruktur förstärker det vinösa och ytterst elegant känslan i det sublimt, torrt mousserande.

Claim by Brännland Cider är en alldeles förtjusande skapelse!

95 LGP

Claim by Brännland Cider 2017
Nr 73799 (375 ml) 8 %, 149 kr
Sverige

Bor du i Umeå, kring Ringen i Stockholm eller i Vännäs?

Grattis, då kan du finna Claim på ditt lokala Systembolag. För alla andra så går det lika bra att beställa flaskan till det föredragna Systembolaget >>

Lite nörderi:
För några år sedan upptäckte Brännland Cider att det alltid var ett par jäsningstankar i blenden som visade en mycket annorlunda karaktär, drivna av lägre sockerhalter och florala aromer, vilka blev startskottet på Claim. Denna ståltankslagrade nyhet består av äppelsorterna Mutsu, Kim, Ingrid Marie, Cox Orange och Aroma.

RELATERAD LÄSNING