1

Claim by Brännland Cider – en kylig framgångssaga

Svensk iscider i den fylligare, mer vinösa stilen och som är inget annat än ren och skär världsklass. Det är vad grundaren av Brännland Cider, Andreas Sundgren Graniti & C:o levererar. Jag har följt deras resa och kan inget annat än applådera och imponeras av utvecklingen även om mycket var bra redan från start. Men det som lanserats på senare tid visar ändå på utvecklingen och att man idag har mer självsäkerhet samt kunskap – något som senaste tillskottet Claim by Brännland Cider visar med stor pondus!

Brännland gör iscider och inspirationen har hämtats
från Kanada. Kylan i Vännäs by utanför Umeå där man har sin anläggning är
nyckeln till framgång och denna hjälper till att koncentrera musten och därur
kan man producera ett isvin – med äpplen då istället för druvor.

Nytillskottet Claim är skapat i en lättare stil och
lagringen sker i ståltank. Idén till cidern kom för några år sedan när man
upptäckte att ett par jästankar alltid visade upp en helt annan stil, mer
floral och dessutom med lägre sockerhalter. Claim föddes helt enkelt och består
av sorterna
Mutsu, Kim, Ingrid Marie, Cox Orange och Aroma.

Niklas om 2017 Claim by Brännland Cider
Det har sagts förr men tål att upprepas; det som får Brännland att sticka ut är ofta det vinösa uttrycket vilket också är tydligt i Claim. Direkt på nosen är det floralt och äpplena spänner från gula till gröna med en närmast sval känsla. Komplext och så förfinat. Likaså smaken där den nertonade sötman låter syran sjunga lite högre men aldrig på bekostnad av balansen. Och äppelnyanserna visar upp hela spektrumet; en touch av höstäpplen, lite skal, ett uns boket och så kikar det även fram en annan nyans som får en att tänka gula frukter. 90 gram naturligt restsocker är det visst i denna och ändå är avslutet närmast torrt i sitt anslag. Världsklass!

Intrycket: 95 p

Claim by Brännland Cider 2017 har artikelnummer 73799, kostar 149 kr för 375 ml (8%) och du beställer den till ditt föredragna Systembolag utan extra kostnad om iscidern inte finns i butiken.