Hem Vinvärlden Claim by Brännland Cider – en ny generation iscider

Claim by Brännland Cider – en ny generation iscider

av Livets Goda


Foto: Erik Dahlström @Livets Goda

Varje år sedan tillkomsten har Brännland Iscider bestått av en mängd olika komponenter och jäsningar. Olika äppelsorter, sockerhalter, skörde- och väderförhållanden har precis som med ett klassiskt vin gjort på druvor betytt att varje årgång har jäst, på fat och i tank, på sitt alldeles naturliga och särpräglade sätt. Att blenda iscidern är som att föra ett samtal – med utvalda äpplen, äppelmusten och till slut, den färdiga cidern. 

För några år sedan upptäckte Brännland Cider att det alltid var ett par jäsningstankar i blenden som visade en mycket annorlunda karaktär, drivna av lägre sockerhalter och florala aromer, i motsats till det kraftverk av stora aromer och smaker som är signifikant för den traditionella iscidern. 

– Med ökad erfarenhet kan tillväxt beskrivas på flera olika sätt och ett av dem är förmågan att lyssna. I ett nära och intensivt arbete med vår iscider så har vi gradvis också blivit bättre på att lyssna. Och vi har kunnat urskilja en ny röst, en oväntad röst som mjukt men envist har insisterat på att få sin egen plats, säger Andreas Sundgren Graniti, Brännland Ciders grundare. 

Claim har växt ur den respekt Brännland Cider har för isciderns ursprung men är på samma gång ett steg vidare framåt, bortom det traditionella. Namnet CLAIM kommer från att den mutar in ny mark, ett nytt territorium för iscider. Som när man gräver efter guld och finner en helt orörd ådra i urberget. Precis som vanligt så produceras cidern på hundra procent äppelmust, utan smak- eller färgtillsatser och Claim är inget undantag från det. Från produktionsanläggningen i Västerbotten kommer denna ståltankslagrade nyhet som består av äppelsorterna Mutsu, Kim, Ingrid Marie, Cox Orange och Aroma, som Livets Goda naturligtvis har provat.


Foto: Erik Dahlström @Livets Goda

Chefredaktör Anders Enquist om Claim by Brännland Cider 2017, 95 LGP
Brännland spelar i en helt egen unik ciderdivision och levererar produkter vi alla svenskar borde vara ytterst stolta över. Att Brännland Cider´s grundare Andreas Sundgren Graniti liksom teamet bakom under årens lopp utvecklat alla sinnen och smakpaletter till en mer och mer vinös, elegant sida som präglar ”varan” borde kanske inte vara förvånande då man jobbar med äpplen efter vinprincip, eller nästan i alla fall. Inte heller borde det då förvåna någon att gänget fortsätter utveckla sina ”vinsinnen” och kommer med en cider som nya Claim, som närapå har släktskap med ett utsökt Alsacevin i ett vegetalt vårblommande landskap. Men, viktigt att påpeka, ciderursprunget, eller Brännland´s starka identitet, har inte ”försvunnit”.  

Här luftas det vackra äppelspektrat och den speciella vinden av tofféefudge som man hittar i doftspelet i flera av Brännlands eminentaste cider. Just äppeldrivet överlag bär en större ton av gröna äpplen och samspelet mellan syrlighet, beska och sötma är fantastiskt välspelande, balanserat och finlemmat integrerade med varandra. En silkig tanninstruktur förstärker det vinösa och ytterst elegant känslan i det sublimt, torrt mousserande. Claim är en skapelse som sommelierer på våra stjärnkrogar (också…) kommer finna stort nöje i att matcha till vissa rätter på menyn.

Jag avslutar med det som vi själva brukar säga om denna firmas ämabla drycker:   
Brännland Cider är så mycket mer än bara cider…   

Claim by Brännland Cider 2017 lanseras den 26:e juni på Systembolagets beställningssortiment.
Artikelnummer: 73799, 149 kr (375 ml)

–  Vi är mycket stolta att nu kunna presentera CLAIM av Brännland Cider. En ny generation iscider. Drick det nu eller lägg ner det för lagring. Vi har en känsla av att det har stor lagringspotential, som många av de saker som tar lite tid att urskilja, avslutar Andreas Sundgren Graniti.


Foto: Erik Dahlström @Livets Goda

Med start 17-24 juni finns Claim by Brännland Cider hos följande utvalda svenska restauranger;

Luleå  
Hemmagastronomi 
Restaurang CG 

Piteå 
Restaurang Tages

Umeå 
Köksbaren 
DUÅ 
Open/Closed 
Gotthards krog 
Tapas Bar Deli 
Hunger och törst 
Harlequin  
REX 


Foto: Matilda Audas Björkholm

Örnsköldsvik
 
Linnea och Peter 

Östersund 
Jazzköket 

Stockholm 
Matbaren 
Rutabaga 
Folii 

Åby, Bråviken 
Villa Fridhem  

Göteborg 
Skärets Krog 

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING