Hem Vinvärlden Clau de Nell från Anjou – en hyllning till Anne-Claude Leflaive

Clau de Nell från Anjou – en hyllning till Anne-Claude Leflaive

av Livets Goda


Biodynamiker sedan millennieskifet men sedan hamnade Clau de Nell i ekonomiska svårigheter innan backning kom i form av Anne-Claude Leflaive och hennes make Jacques. Anne-Claude, en av världens främsta vinmakare och utsedd till den främste av Decanter under mitten av 2000-talet, köpte egendomen 2008 tillsammans med Jacques. Initialt var tanken att låta den gamla ägaren driva vidare men det gick inte som tänkt utan man tog över hela processen själva. Tre år var man helt utan att buteljera något men idag frodas återigen egendomen som fokuserar på klassiska druvor för Anjou; chenin blanc på den gröna sidan, grolleau, cabernet franc och cabernet sauvignon på den blå.

Anne-Claude gick bort alldeles för tidigt och idag drivs egendomen vidare av Jacques och Clau de Nells vinmakare Sylvain Potin som anlände redan 2009. Sylvain var sommelieren som sadlade om till vinmakare och han har varit en stor orsak till att vinerna idag är på en så pass hög nivå som de är.

Livets Goda har provat 2016 Violette som det lanseras 600 flaskor av idag, ett vin som hyllar Anne-Claude Leflaive.

2016 Clau de Nell Violette Startar lite funky och grönstjälkigt men lugnar sig ganska snabbt och bjuder på körsbärssaftig och rönnbärsaktig fruktighet med vitpeppar och hästsadel i bakgrunden. Vissa old-school Bordeauxdrag också. Läckert saftigt i gommen med rätt täta och småstjälkiga tanniner i sensuell stil. God idag men lär ändå utvecklas under ett par års tid.

Betyg: 92/100 LGP

Artikel: 92492
Pris: 279 kr

Vinet finns i ett fåtal butiker. Till resten beställer du utan extra kostnad men var snabb för det finns inte många.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING