Clos Triguedina - bland topparna i Cahors

Niklas Jörgensen 13 Feb, 2019
Vin "Vårt främsta redskap är jorden. Det finns inga bra viner om det inte finns bra druvor och inga bra druvor om du inte tar bra hand om rankorna och jorden." Orden är Jean-Luc Baldès som tillsammans med sin hustru Sabine driver familjeegendomen Clos Triguedina i sydvästra Frankrike, närmare bestämt i Cahors. En anrik region och stad som en gång i tiden hörde till de största och viktigaste i Frankrike och där vinproduktionen hade ett renommé få förunnat. I modern tid har förhållandet länge varit det omvända men tendenser kan skönjas och allt mer pekar på att framtiden hör till Cahors och druvan som i regionen bär ett otal olika namn - malbec.

Charlotte Guérin från Clos Triguedina visar upp viner helt ner till 2001:an

Trots en vinproduktion som går långt tillbaka så fick Cahors sin appellationsstatus först 1971. Och orsaken till detta står att finna i historien. Under medeltiden var Cahors högt ansett och i i mitten av 1200-talet var närmare 50 procent av allt vin som skeppades ut från hamnen i Bordeaux just från Cahors. Det retade sålklart upp bordeläserna som försökte införa tullar på Cahorsvinerna, något som dock misslyckades initialt efter att den engelske kung Henrik den tredje tillrättavisat dem. Men efter hundraårskrigets slut, när Bordeaux och Akvitanien blivit en del av Frankrike så fanns ingen engelsk kung att lägga näsan i blöt och skatterna var ett faktum.

Istället blev det de ljusare vinerna från Bordeaux som gick på export även om Cahors ändå kunde sälja sin malbec. Mycket såldes faktiskt till Bordeaux där det svarta vinet från Cahors användes för att ge de bleka vinerna claret-vinerna en färgskjuts samtidigt som man hade marknader norrut i Europa som föredrog det mörka vinet.

Så lunkar det på tills vinlusen gör sitt inträde under 1800-talets andra hälft och slår ut vingård på vingård. Mycket återplanteras aldrig, annat med sämre rankurval och så kommer järnvägen vilket gör att slussandet av vin från andra regioner innebar konkurrens. Än mer förödande blev det med den ökända frosten 1956 som Bordeaux och Cahors minns med fasa. Samtidigt blev det en väckelseklocka för Cahors som hade krympt till en tiondel i storlek från hundra år tidigare. De kvarvarande ca 5,000 hektaren tog frosten som en uppmaning att se över vingårdarna och återplantera det man var bäst på; malbec, tannat och merlot.

Det blev ett lyft och kvittot fick man 1971 när appellationen fick sin egen status. Men när det äntligen gick bra för Cahors så kom nästa bakslag - argentinsk malbec tog över herraväldet och den sydvästfranska regionen fick åter se sig självt stå i skuggan även om ländernas olika tolkningar av druvan snarare kompletterar varandra än konkurrerar. Men dagens Cahors ser återigen ljuset och det vore inte helt felaktigt att påstå det kan vara ett av landets mest potentiella områden då det finns gott om lägen som ännu inte utnyttjas. 

Det är i efterdyningarna av '56-frosten som Clos Triguedina tar sina första steg mot att bli ett av regionens ledande namn. Familjefirman har visserligen anor tillbaka till första hälften av 1800-talet men det är med René Baldès som kvaliteten startar. Han är med om att etablera regionens vinsyndikat och har dessutom eftertraktade kunskaper i hur man ympar rankor. Renés arbete förs vidare av sonen Jean-Luc som driver det än idag och har dubblat vingårdsarealen samtidigt som han infört modern utrustning för att ta vinerna till nästa nivå. Dessutom är nionde generationen i förberedelse på att ta vid då dottern studerar till...just det, önolog.

Att Clos Triguedina lyckats råder det ingen som helst tvekan om; egendomen hör till de mest ansedda idag och har dessutom tagit allt mer viktiga steg mot en mer transparent stil under 2000-talet och som låter vingårdslägena tala allt högre. Något som vi på Livets Goda noterade när Charlotte Guérin från Clos Triguedina hälsade på redaktionen i höstas och hade med sig viner ner till 2001.

Ovanligt vitt från Cahors samt en liten pärla i form av Malbec du Clos

Nedan följer en genomgång av ett urval viner från Clos Triguedina. Observera att ett av vinerna, 2007 Probus, lanseras i mindre upplaga på fredag den 15 februari.

Vitt

2015 Clos Triguedina Viognier-Chardonnay (inte tillgängligt på Systembolaget) Cahors är en utpräglad rödvinsregion men visst finns det även vitt och kanske det vore på sin plats att snart ge även dessa appellationsstatus? För bra kan det bli vilket denna femtio-femtio blend mellan viognier och chardonnay visar. Den gula frukten får här sällskap av lime och mentholtoner som backas upp av en kalkig nyans. Trots begynnande ålder så är det ändå fint fruktdriv i bouqueten och det samma gäller i gommen där en delikat syra ger skjuts till den fint strama frukten som får oss att tänka melon och persika. 90/100 LGP

Rött

2015 Malbec du Clos (artikel 71078 BS, 139 kr)
Onekligen lätt att hoppa till när man ser prislappen på denna för här överlevereras det verkligen! Tankarna far till en gammeldags Bordeaux men med mer solmognad och de mörka bären, björnbär och svarta vinbär, får sällskap av viol, skönt buskiga toner, malört och så lite vässad blyertspenna. Även smakmässigt så händer en hel del här med stram frukt, fin intensitet och behagliga tanniner där allt avslutas med en touch plommon och lakritsrot. God nu samtidigt som den håller. Köp flera! 90/100 LGP

2015 Clos Triguedina (artikel 79956 BS, 249 kr)
"Me trigo de dina" - att längta efter att dinera. Från det gamla sydfranska uttrycket hämtar egendomen sitt namn och det passar fint in på denna strålande 2015 av den klassiska etiketten från Clos Triguedina. Här märks årgångens potential i såväl doft som smak och det är ett omfamnande vin med närmast bläckiga toner, violblommighet, stenkross och solmogna svarta vinbär i en skön mix. Gomfyllande, på ett bra vis, med mer BDX-lika tanniner som upplevs ytterst sansade, mör björnbärs- och svartvinbärsfrukt och ett lakritskryddat tobaksinslag. Fin krydda i svansen och längtan efter en bättre nötköttdetalj med bea får en att tänka på det där med Me trigo de dina var nog ett ganska bra namn....92/100 LGP

2012 Au Coin du Bois (26 april, artikel 99521, 299 kr))
Ett av tre vingårdslägen som Jean-Luc buteljerar från ett terrassläge med optimal solexponering. Tolvan har en härlig fräschör samtidigt som de första tecknen på att nästa mognadsfas är runt hörnet, inte minst lädernyansen. Men det är det örtiga och mörkt bärfruktiga som lotsar det här framåt tillsammans med en väl avvägd ekkrydda. Likaså smakmässigt så sticker dte här ut och bjuder på svarta körsbär, lätt kärvhet, svart te och ett stänk rostade nyanser. Tanninerna märks men är åt det eleganta hållet vilket ger Au Coin du Bois en större helhetsfiness. 93/100 LGP

2007 Probus (artikel 99481, 399 kr)
Missa inte möjligheten att få tag på en snart tolv år gammal topp-Cahors nu när den lanseras på fredag! För det här är verkligen bra, premiumvinet från egendomen och dessutom har det många års utveckling kvar i sig. Från gamla rankor som överlevde '56-frosten, vissa uppåt seklet, kommer ett mörkt vin med en hel del örtiga nyanser, violtoner och cigarrbox. Faten skänker djup med sina rostade toner och utvecklingen i glaset imponerar. Tätheten är onekligen ett Cahors-signum och strävheten är ännu markerad, likaså den lila bitterheten. Men frukt finns det, syra likaså och allt närmar sig den perfekta mognaden som kanske går långsammare här än någon annanstans. Probus är ett vin du bör prova om Cahors potentiella storhet ännu inte nått dig. 93/100 LGP

2001 Prince Probus (från producentens källare)
Ett vin som är 18 år fyllda vid provningstillfället och uppvisar en hel del likhetsdrag med Bordeaux även om det är i en rikare stil, ja, what's not to like! Samtidigt är det ett vin av sin tid när andra idel härskade vilket märks på en mer generös fatbehandling som lär ha varit mer markerad i unga år. Nu är det en del av vinet och bidrar till helhetscharmen där vi noterar en komplex bouquet med torkade nyanser av tobak och läder samtidigt som det finns plommon och en violfräschör med bland intrycken. Nyanserade smaker, ännu tanningenerös med murriga inslag och torkade frukter. Mest av allt så finns det frukt kvar och det, ja det är värt lite respekt. En ära att ha fått prova. 92/100 LGP

N.B. Ytterligare ett av de vingårdsmärkta vinerna från Jean-Luc Baldès, 2012 Les Petites Cailles, finns just nu i begränsad mängd på Systembolaget.

Importör i Sverige: Vintedge AB

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

Vinn en annorlunda resa till whiskyns hemland

Whisky och Bourbon Nu har du och tre vänner chansen att vinna en…
24 May, 2019

Göteborg är en av världens bästa matdestinationer

Mat och Restaurang National Geographic har listat 2019 års bästa matdestinationer i världen.…
24 May, 2019

Åter i lager - Clarendelle Rouge 2015, 92p

Vin För tredje gången på kort tid så har detta smått…
23 May, 2019

Nu öppnar världens minsta McDonald’s

Mat och Restaurang I sin senaste kampanj lyfter McDonald’s fram en av sina…
22 May, 2019

200 vodka–fans från 28 länder samlades i Åhus

Whisky och Bourbon Förra veckan var det en unik samlarträff i Åhus. En…
21 May, 2019

Kiviks Musteri skriver under hållbarhetsmanifest

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri är ett av de 41 företag inom livsmedelsindustrin…
21 May, 2019

Destilleriet i Åhus lanserar världens mest exklusiva akvavit

Whisky och Bourbon I endast några få unika exemplar lanseras nu Åhus Akvavit…
16 May, 2019
Artikelarkivet