Cognac har de senaste åren sett en stadig ökning på den internationella scenen där efterfrågan på drycken ökat markant såväl bland konsumenter som på lokal vilket inte minst cognacsdrinkarnas uppsving visat på. Whisky & Bourbon gläds åt riktningen som det vördnadsfulla destillatet tagit och bjuder här på en crash course i just cognac.
Vad är cognac?
Cognac är en brandy, det vill säga ett destillerat vin som har lagrats på ekfat. Det som gör cognac unikt är att den kommer från särskilda ursprungskontrollerade distrikt i Frankrike och är tillverkad enligt vissa riktlinjer som bestäms av appellationen, en så kallad Appellation d´Origine contrôlée.
Var produceras cognac?
Produktionen av cognac kan bara ske i kommunen Cognac som ligger kring staden med samma namn i södra Frankrike. Regionens runt 80 000 hektar är uppdelade i sex ”cru”, eller distrikt på svenska. Dessa är: Grand Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bon Bois och Bois Ordinaires.
Champagne?
I det här sammanhanget har ordet champagne inte med mousserande vin att göra, utan är en beteckning på områden med kritrika jordar. I Grand och Petite Champagne är jorden särskilt rik på krita vilket ger förutsättningarna för att producera optimala viner avsedda för destillering. En ytterligare benämning som är bra att känna till är Fine Champagne. Den här konjaken har ursprung i både Petite och Grande Champagne (minst 50% av drycken ska komma från det senare distriktet).
Grande champagne – det mest nobla
Cognac från Grande Champagne anses vara den främsta. Det här distriktet är centralt beläget i regionen, söder om staden Cognac och det är en särskild sorts krita i jordmånen som skänker förutsättningarna. I det lätt kuperade landskapet på drygt 13 000 hektar odlas nästan uteslutande druvan ugni blanc. Även om cognac från Grand Champagne överlag håller en mycket hög kvalitet kan skillnaderna ändå vara anmärkningsvärda mellan olika vingårdar.
Varför är vissa cognacsmärken inte franskklingande?
Den huvudsakliga anledningen är att cognacsproduktion historiskt sett har varit väldigt lönsam. På 1700-talet startade handelsfirmor från England, Irland och Skottland egen produktion av cognac på plats i Frankrike. Många av dessa finns kvar ännu idag och tillverkar cognac enligt rådande regler.
Vilka druvor får man använda till cognac?
För att drycken ska kunna kallas cognac måste druvorna ugni blanc, folle blanche eller colombard användas. Dessutom måste druvorna plockas och destilleras mellan 1 november och 31 mars. Dessa sorter ger syrliga viner med lägre alkoholhalt, något som passar utmärkt för destillering. Basvinet med låg alkoholhalt får koncentreras för att den färdiga cognacen ska bli starkare, såväl smak- som styrkemässigt. Ugni blanc anses vara den viktigaste druvan och är den som odlas överlägset mest.
Hur tillverkas cognac?
Grunden för cognac ligger i att producera ett vin på de tillåtna druvorna. Vinet destilleras sedan två gånger i en enkelpanna som kallas alambic charentais. Vinet blir alltså till sprit och måste därefter lagras i minst två år. Den här lagringen måste ske på ekfat från skogarna Limouges eller Tronçais. Ekfaten rundar av destillatet, ger färg och bidrar med smak. Producenterna får även tillsätta sockerkulör och essens från ekspån efter tycke och smak. Slutligen späds konjaken ut till en alkoholhalt om minst 40 procent.
Vilka lagringsbeteckningar finns för cognac?
Två år är minimumkravet för att få kallas cognac men många väljer att lagra sin cognac bra längre. Det finns flera beteckningar för lagringstiden:
*** eller VS: lagrad i minst 2 år på fat.
VSOP, Resérve eller VO: lagrad i minst 4 år.
Napoléon eller Exellence: lagrad i minst 6 år.
XO, Extra, Or eller Hors d’Age: lagrad i minst 10 år.
XXO: lagrad i minst 14 år
Vad var då skillnaden mellan cognac och brandy, förutom ursprung?
Brandy är namnet på sprit som är gjord genom att destillera vin och lagra det på fat. Den här spritsorten tillverkas på många platser i världen. Därför är det inte så konstigt att olika sorters brandy kan skilja sig drastiskt åt. Cognac görs uteslutande på vita druvor, men andra sorters brandy kan innehålla både röda och vita druvor. Smaken på cognac skiljer sig från annan brandy. Även arom och färg kan naturligtvis skifta. Tillverkningsprocessen för cognac skiljer sig exempelvis mot armagnac genom att cognac destilleras två gånger och armagnac bara en gång.
Hur dricker man cognac?
Cognac kan avnjutas på många olika sätt. Den kan drickas som den är före, under och efter maten. Spriten retar aptiten, och passar därför inte minst mellan rätter under en lång middag. Men cognac gör sig även bra som en ingrediens i drinkar, maträtter och desserter med frukt. Den fruktiga nyansen sätter prägel var den än används.
Hur smakar cognac?
Det beror naturligtvis på många olika parametrar som ålder exempelvis men generellt sett så har cognac en naturlig sötma eftersom den är gjord på druvor, till skillnad från exempelvis whisky. Däremot är fatens roll precis som med single malt en viktig faktor och för lagrad cognac innebär det toner som vanilj, choklad, kokos och nötter. Yngre cognac är lättare, mer fruktdrivna och ungdomliga i smaken medan andra uppvisar ett större djup och komplexitet
Hur länge håller cognac?
Sprit överlag kan tappa lite i kraft när den är öppnad en längre tid, särskilt när det inte finns mycket kvar i flaskan. Alkoholen avdunstar och syre från luften påverkar smaken. Men om du inte öppnar en flaska cognac så kan den, precis som de flesta sorters sprit, hålla sig fin under många år.
Vilka klassiska cocktails är gjorda på cognac?
Old Fashioned: Med anor från 1800-talet är den här cognacsdrinken verkligen en klassiker.
Sidecar: Här lierar sig cognac med cointreau och citronjuice i ett glas med sockrad kant.
Kan jag ha vatten i min cognac?
I och med att cognac är gjord på frukt rekommenderas det inte att spä ut med vatten då fruktbasen gör cognacens aromer känsliga och flyktiga.
Vilket glas ska man använda?
När du provsmakar cognac kan du använda ett vanligt vinglas i tulpanform. Slå i ett par centiliter, snurra glaset i några sekunder och låt det stå stilla en liten stund. Luta det sedan lätt och känn doften av aromerna innan du smakar. För provning är cognacskupa inte optimalt, eftersom alkoholångorna kan överväldiga luktsinnet. Däremot kan du så klart dricka cognac i cognacskupa, men många föredrar att använda tulpanformade glas. Smakerna koncentreras och aromerna frigörs allt eftersom.
Två strålande cognac på Systembolaget
Rémy Martin VSOP, Fine Champagne
(art.nr. 172, 700 ml, 40%, 519 kr)
Rémy Martin XO, Fine Champagne
(art.nr. 80101, 700 ml, 40%, 1499 kr)