Hem Whisky & Bourbon Cointreau samlar Sveriges barscen: Lanserar coffee table-bok inspirerad av kvinnliga förebilder

Cointreau samlar Sveriges barscen: Lanserar coffee table-bok inspirerad av kvinnliga förebilder

av Livets Goda

Louisa Cointreau var under sin levnadstid varumärkets musa och levde efter tesen att följa sin passion och att gå sin egen väg. Vid sidan av sitt arbete för Cointreau öppnade hon ett sjukhus för sårade franska soldater som återvände från första världskriget, hon kämpade också för kvinnors rättigheter som ordförande i Frankrikes kvinnoförening. Sedan dess har Cointreau fortsatt uppmuntra kvinnor att våga följa sin passion bland annat genom varumärkesambassadörer som burleskdansösen Dita Von Tessen och skådespelaren Eva Longoria. Nu har Cointreau tillsammans med ett tjugotal av Sveriges främsta barer i Stockholm och Göteborg tagit fram en coffee table-bok med bilder och cocktail-recept. Inspirationen har de hämtat hos svenska kvinnliga förebilder. – Att lyfta och hylla starka kvinnor har sedan starten legat Cointreau väldigt varmt om hjärtat. Med den här boken vill vi visa vår hyllning till både Louisa och svenska kvinnor som vågar gå sin egen väg. Engagemanget från barerna har varit fantastiskt och eftersom alla själva har fått välja inspiratör och tolkning är det helt olika cocktails som presenteras i boken, säger Kiana Enssi, produktchef för Cointreau i Sverige. Vilma Pettersson, bartender på Linje tio, Tjoget, har tagit fram drinken Status Quo Tonic som är inspirerad av den könsbefriade individen. – Status Quo Tonic är en Cointreau-Espresso-tonic som är könsneutral till både utseende och smak. Drinken är en hyllning till begreppet hen och en person uppmärksammad för sin kreativa karaktär och sitt skapande snarare än för sitt fysiska kön, säger Vilma Pettersson, bartender på Linje tio, Tjoget. På den internationella kvinnodagen den åttonde mars kommer alla barer som deltagit i boken att hålla ett event där också respektive bars cocktail kommer att serveras. Samma dag lanseras cocktailboken som kommer finnas att köpa på Papercut på Krukmakargatan 24 i Stockholm. Här följer ett urval av cocktails från boken: Status Quo Tonic av Linje tio, Tjoget Ingredienser: 25 ml Cointreau 25 ml Appleton 12 20 ml Espresso 10 ml rå ingefärsjuice 10 ml sockerlag 2 dash vaniljtinktur 1 nypa havssalt Gör så här: Skaka ingredienserna och sila sedan upp i highballglas. Fyll på med is och fizza upp med tonic, garnera med en jättetjock apelsinklyfta. ”Personligen har jag alltid älskat bittersöta drinkar, kontinentaleuropeisk kultur och dess avslappnade lättillgänglighet. Därför skapade jag något jag själv skulle vilja dricka. Status Quo Tonic är en mustigt syrlig longdrink med mångkulturella influenser som karibisk arrak, italiensk bittersötma, franska apelsiner och nordafrikanska kryddor. Utan att krångla till det kan man kalla det för en Cointreau-Espresso-Tonic”, säger Vilma Pettersson på Linje tio, Tjoget. The Ultimate Diva av Nobis Hotel Guldbaren Ingredienser: 30 ml Cointreau 20 ml O.P Anderson 25 ml färskpressad limejuice 20 ml lingonsocker 6 droppar Scrappy’s lavendelbitters 10 ml äggvita Garneras med lingon och torkad lavendel Gör så här: Börja med att koka upp ett sockerlag och fyll sedan på med lingon. Låt smakerna dra i cirka 30 minuter och sila sedan av i en glasflaska. Torrskaka sedan alla ingredienserna (skaka utan is) för att äggvitan lättare ska få sin skumkrona innan du skakar med isen. Garnera med lingon och torkad lavendel. ”Vår drink är inspirerad av en legendarisk svensk skådespelerska, elegant och säregen. The Ultimate Diva är en elegant cocktail med tydliga apelsinnoter som balanseras med kummin och fänkål samt en syrlig jordighet från lingon. Drinken avslutas med en ljuvlig bouquet av lavendel”, säger Adam Näslund från Nobis Hotel Guldbaren. The Collector av Mr P Ingredienser: 30 ml Edinburgh Cannon Ball Navy Strength Gin 20 ml Cointreau 15 ml Orange Basil Cardamon Shrub 2 Dash Cardamon Bitters Toppa med champagne Apelsinzest Gör så här: Häll alla ingredienser förutom champagne i ett stort glas, rör om tillsammans med is. Häll över i ett glas och toppa med bubbel. Addera apelsinzest i drinken och garnera med apelsinskal. ”Vi har inspirerats av Göthilda – en konstsamlare som tillsammans med sin man stöttade och hyllade svenska konstnärer genom att köpa deras konst och visa upp konstverken i sitt galleri. Idag kan man se flera av dessa på Mr P. Drinken är precis som Göthilda, elegant men våghalsig, mycket tack vare den starka ginen”, säger AJ Gomley på Mr P.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING