Hem Vinvärlden Cold Creek Cabernet Sauvignon 2019 – magnifik cabernet från Washington State

Cold Creek Cabernet Sauvignon 2019 – magnifik cabernet från Washington State

av Anders Enquist

Cold Creek Cabernet Sauvignon: Få producenter har betytt mer för en delstat i USA än Ste Michelle Wine Estates, som varit högst delaktiga och ledande i att sätta Washington State på vinkartan. Man står bakom flera toppviner och är även en ytterst pålitlig producent av kvalitativa viner i alla prissegment. Man är även Washington States äldsta vineri och det mest prisbelönta heter Chateau Ste Michelle.

Ste. Michelle Wine Estates historia börjar 1934 då man var banbrytande för druvodling i staten Washington. Viner under Ste. Michelle-märket introducerades dock först 1967 under den legendariska vinmakaren Andre Tchelistcheff som introducerade en ny serie premiumviner som hette Ste. Michelle Vintners. De första vinstockarna planterades vid Cold Creek Vineyard i östra Washington 1972. 1976 byggdes ett Chateau i Woodinville och samtidigt bytte man namn till Chateau Ste. Michelle.

Idag ligger fokus på vinet Cold Creek Cabernet Sauvignon, där druvorna – 100% cab – kommer just ifrån soldränkta Cold Creek Vineyard som är Washingtons äldsta vingård. Vinet har lagrats 18 månader i ekfat, varav 44% var ny fransk ek och 7% ny amerikansk ek. Resterande del är neutrala äldre ekfat.

Cold Creek Cabernet Sauvignon

Glas på bild: Lehmann Glas, serie A Lallement (finns hos Prowine.se HÄR)

Chefredaktör Anders Enquist om Cold Creek Cabernet Sauvignon 2019

Granskar man Ste. Michelle Wine Estates med djupare insikt uppstår ett pärlband av bra viner, inklusive denna cabernet sauvignon. Att druvorna har god solexponering, porös jordmån och åldrande planteringar att växa på visar sig i vinet. Det råder en elegant, amorös och ödmjuk hållning i drivet, men inte utan tanninskärpa, cederkryddig krusning och mineraliska dragningar som håller den välutvecklade frukten alert med intensitet och fräschör i sina mörkt slingade rödbäriga draperier. Inslagen av björnbär, plommon, röda och svarta vinbär och körsbär drar solidariskt lasset och har snyggt lättsötade örtlakrits och violtonade penseldrag. Nämnda tanniner jobbar med en fint, krusigt fruktjuicy hållning och det omfångsrika avslutet tonar ut med en tobaksnosad eftertänksamhet.

I fråga om insats kontra vad vi får så ger Cold Creek Cabernet Sauvignon 2019 väldigt mycket tillbaka. Bortsett från det så är det ett synnerligen smakfullt, välgjort och bra vin.
Ett sådant med en melodi av det tidlösa slaget vi alltid kommer att tycka om…

93p

Cold Creek Cabernet Sauvignon 2019
Nr 56875, 279 kr, 14,5%
Columbia Valley, Washington

Lagring: intas med fördel idag och varje dag fram till omkring 2030.

Vinet beställer du på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING