Hem Vinvärlden Collery Blanc de Blancs Grand Cru NV – Slank och vinös med stolt, stark ryggrad

Collery Blanc de Blancs Grand Cru NV – Slank och vinös med stolt, stark ryggrad

av Livets Goda

Huset grundades av Jules-Anatole Collery år 1893 och har sedan dess förts vidare genom generationerna. Efter andra världskriget avbröts den faktiska champagneproduktionen under Collery-namnet, och familjen sålde istället sina druvor till andra champagnehus under en period. Under 1980-talet återfick företaget sin glansperiod och återtog sitt ursprungliga familjenamn, Collery. Det klassificerades då som ett av de framstående husen i Aÿ.

Sedan 2014 har Collery fått ny ledning under Romain Lévêcque, som strävar efter att både föra husets arv vidare och lyfta det till en ny nivå med Grand Cru-byn Aÿ som tydlig referenspunkt. Tillsammans med vinmakaren Julien Lefevre experimenterar de flitigt med nya fat från både Frankrike och USA samt utforskar nya vägar för att nå sina mål.

Idag lanseras Collery Blanc de Blancs Grand Cru NV i det tillfälliga sortimentet och vi tar här en närmare titt på denna champagne. Alkoholjäsning och malolaktisk jäsning sker i rostfria ståltankar, därefter lagras 25% av vinet i ekfat om 2 500 liter. 70% av vinet kommer från årgång 2016 och resterande del är reservviner, det vill säga äldre årgångar, därefter får vinet minst 60 månader på sin fällning innan degorgering. Dosage sker om 7 gr per liter. Degorgerad augusti 2022.

collery

Chefredaktör Anders Enquist om Collery Blanc de Blancs Grand Cru NV

Det måste först konstateras att chardonnaybasen får en sockerbalanserad lagring i fat från Sauternes i Bordeaux och det ger ju en extra kittling på pappret, och slår också väl ut i praktiken. Det närmaste som beskrivas av detta är förmodligen med två ord: berikande och djuptänkt.

Men tar vi det från början och det vältajmat inledande absorberande mousset, så skänker basen från årgång 2016 en stark vinös prägling inte utan släktdrag med Bourgogne. En svalkande men själfull kalkig markkänning sätter ett fokuserat driv i fruktens skiftningar av vitblommig limenotad citrus, gröna äpplen och vit persika, med lättstegade honungsådror.

Från denna svalt distingerade inledning sprider sig en omfamnande mognadston med nöt och brioche liksom växande kryddighet och där ett mycket snyggt kalkigt tannindriv med smekande kashmir i skärpan slutligen tar oss med harmoni i energin till avslutet med sina zestigt utdragna vindar.

Collery Blanc de Blancs Grand Cru NV har en god källarutvecklingspotential, men agerar med en rörelse vi inte heller skulle vilja vara utan här och nu. Slank och vinös med stolt, stark ryggrad.

93p

Collery Blanc de Blancs Grand Cru NV
Nr 94630 (750 ml) 649 kr
Champagne, Frankrike

Champagnen lanseras i Systembolagets tillfälliga lansering idag, den 1:a mars klockan 10:00. Här finner du champagnen.

RELATERAD LÄSNING