Colombianskt kaffe från hög höjd bjuder på semesterlyx

Niklas Jörgensen 9 Jul, 2018
Övrigt Måndag morgon, första dagen på sommarledigheten och givetvis behagar solen inte visa sig utan är rejält inlindad i gediget genomgråa moln. Några regnstänk gör sällskap men är inte tillnärmelsevis tillräckliga för att ge den halmgula gräsmattan en möjlighet att återfinna sin grönska. Men det finns andra solstrålar som förgyller morgonen; som det nybakade och skönt fluffiga franskbrödet från bageriet - och nyrostade kaffebönor från Colombia.

Danska Bing & Grøndahl. Klassisk porslinstillverkare.

Semester är en tid för reflektion och sommarledighetens första tanke tillsammans med en kopp nybryggt går till kaffebönderna vid Nevado del Tolimas nedre del. Stratovulkanen är hela 5,276 meter ovanför vattenytan i västra Colombia och här odlas det kaffebönor på över 2,000 meter höjd. Alla som varit på högre höjd vet att förutsättningarna förändras för såväl människan som det hon odlar men också att det finns en anledning varför man är beredd att göra det. Och just Sydamerika är väl den kontinent där man tar detta längst med bland annat världens högst belägna vingårdar i Argentina på över tretusen meters höjd och kaffeodlingar som klättrar en bra bit över 2,000 meter över havet.

Hög höjd innebär tuffare odlingsförhållanden och högst sannolikt mer tidskrävande skördar. Men höghöjdsodlingar medför också en långsammare mognadsprocess vilket ger kaffefrukten mer tid för att utveckla högre sockerhalter plus komplexa sådana som ökar smakrikedomen. Hög höjd längs sluttningar på exempelvis berg och vulkaner bidrar också till bättre dränering och säkrar att plantorna inte står dränkta i vatten och tappar i smak. Och inte minst så är grödor på hög höjd inte lika utsatta för sjukdomsangrepp vilket innebär att de plantor som växer där är perfekta exempel på Darwins ’Only the strongest will survive’-tes. 

Kruxet då? I fallet med kaffebönderna i Finca La Lindura vid foten av Nevado del Tolima så är nog inte oron så stor att stratovulkanen ska smälla av helt plötsligt, det senaste stora utbrottet var för flera tusen år sedan, utan här är det snarare avsaknaden av infrastruktur som gör hela skördeprocessen och leveransen av bönorna till en närliggande väg mest betungande. För vissa av familjerna är det bara att packa säckar på ryggen och vandra en betydande sträcka. 

Så när man då sitter där på sommarens första lediga dag och tycker småsynd om sig själv för att solen inte behagar deltaga, ja då är det lätt att skicka en tanke till de colombianska kaffeböndernas fysiska strapatser för att jag ska kunna njuta av nyrostat och nymalet kaffe från deras odlingar. För deras insats uppskattas sannerligen då deras kaffe gör en glad in i själen, särskilt den lite karamelliserade nyansen, blommigheten och de chokladiga tonerna skänker ett kaffe som är lätt att förstå och ta till sig. Smaken likaså; här är det komplexa nyanser i en krämig, lätt syrlig skrud som dessutom bjuder på en lätt söt förnimmelse, renhet och nerv i en inbjudande stil. Oerhört lätt att tycka om och är inte krävande samtidigt som det finns gott om intryck för att passa de flesta. 

Kaffebönorna från Finca La Lindura är ett specialkaffe (Kaffekuvert No 7) beställt från Kafferosteriet Koppar och rostades för exakt en vecka sedan. 109 kronor för ett kuvert hem i brevlådan, färdigmalet eller som hela bönor. Ett nytt No 7 med olika ursprung varje gång utkommer en gång i månaden. De två tidigare har ursprung Panama och Galapagos. Länk här till Koppar.

Och sedär, nu börjar molnen bli mindre gråa….

 


Glen Moray Classic Peated - ytterst kvalitativ och välsvarvad whisky

Whisky och Bourbon Glen Moray Classic Peated Single Malt har legat på bourbonfat…
26 Apr, 2019

Årets första frilandsodlade färskpotatis

Mat och Restaurang Årets första frilandsodlade färskpotatis skördades kl 11.00 idag. Potatisodlare Jonas…
25 Apr, 2019

Nu återlanseras Innis & Gunns Mangoes on the Run – Mango IPA

Whisky och Bourbon I över 15 år har Innis & Gunn tillverkat öl…
23 Apr, 2019
Artikelarkivet