Hem Vinvärlden I glaset med chefredaktör Anders Enquist: 2007 Comtes De Champagne Grand Crus Blanc De Blanc

I glaset med chefredaktör Anders Enquist: 2007 Comtes De Champagne Grand Crus Blanc De Blanc

av Livets Goda

5% av vinet får en slutlagring under 4 månader i 225 liters ekfat varav en tredjedel förnyas varje år. Varje årgång får sedan 8-10 i djupaste källarhålan innan försäljning. 

Vädermässigt så bjöd 2007 på överraskande skiftningar där en varm maj följdes av en mulen och sval sommar vilket drog ner hastigheten i druvornas mognadsprocess. Men en bit in i augusti kom solen och boostade frukten och skörden påbörjades den 30 augusti under bra och kalla vindförhållanden.

Så, vädret kan väl anses som inte helt perfekt enligt rådande normer men slutresultatet 2007 för Comtes är, ska vi säga fullt tillfredställande.

Comtes är ju som en gammal bekant som aldrig tappar stilen eller trixar med ”förnyelse”. Den behöver självklart inte det. Denna årgång nosar inte på årgångstopp-placering i sin egen lista men har en skön ”crowd pleaser” karaktär som är värt rätt många poäng. En barhäng Comtes helt enkelt med dignitet, charm och pondus.
Lätt smörnötighet finns i den småblommiga citrusfrukten. Brödiga toner smyger fram snyggt, sötman håller torr elegans, havet visar sig sansat i form av ostronskalhintar, ekfaten bidrar med krydda och det mineraliska basspelet ger sedvanlig struktur och fräsch framtoning.

En outrovert och ytterst trivsam årgång med en förförisk puls i sig. Det känns lite sensuell souldisco över det hela.     

Nr 90301 / 1 200 kr / 96 LGP

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING