Hem Vinvärlden Conde Valdemar Gran Reserva från 2011 – charmigt, tidlöst och inbjudande!

Conde Valdemar Gran Reserva från 2011 – charmigt, tidlöst och inbjudande!

av Niklas Jörgensen

När Sverige höll Rioja som mest kärt var vi topp-fem i världen i konsumtion av det spanska vinet och var tionde flaska som såldes på Systembolaget kom just från regionen. Även om 1990-talets toppar nu är historia så tar det inte ifrån Rioja den kvalitetsboom vinerna sett sedan guldåldern. För oavsett trender som kommer och går, Rioja har aldrig varit bättre än det är idag. Conde de Valdemars Gran Reserva från 2011 bevisar detta med råge!

En god klassiker

Riojas främsta vapen under sin mest populära era var tveklöst relationen mellan pris och kvalitet. Men regionen hade en del sådär år under slutet av 1990-talet och den försämrade kvaliteten påverkade köplusten. Detta samtidigt som många hade börjat höja priserna, delvis för att marknadsanpassa men också för att odlarna ville ha del av kakan. Alla producenter äger nämligen inte samtliga vinmarker själv.

Dessutom så hade boxvinet gjort sitt intåg i Sverige några år innan dess, 1996, och alltmer ökade försäljningen av dessa med pris som främsta argument. Rioja-inköpen sjönk här hemma samtidigt som regionen tog sig ur en tuff tid med en rejäl kvalitetshöjning som slutresultat. Ironiskt kan tyckas att intresset sjönk, inte minst när man idag kan köpa en snart nio år gammal och perfekt mogen Gran Reserva från anrika Bodegas Valdemar för futtiga 149 kronor. Som dessutom är riktigt bra!

Niklas om 2011 Conde Valdemar Gran Reserva

Varför köpa klassisk Rioja idag? Jo, för att du får ett vin som när det lanseras är drickmoget! Bara det är värt så mycket respekt i en tid när allt ska hastas ut och ingen är beredd att sitta på inventarierna. I denna 2011:a bjuds klassiska markörer i form av mogna, lite fatigt träiga nyanser som mixats med tobak, vanilj, svarta vinbär och ett stänk av torkade frukter. Charmigt, tidlöst och inbjudande! Smaken är perfekt mogen och visst finns det vitalitet kvar. Såväl frukt som syrlighet är i fin balans samtidigt som det definitivt finns tanninstruktur. Lite torkade frukttoner kikar fram tillsammans med plommon, svarta vinbär och trä, och pratar utvecklingens språk som vi alltmer glömt bort och det är bara att kapitulera för en vinstil som är så lätt att älska. Låt Riojans forna glansdagar återuppstå för vem ska tävla med det här i form av kvalitet, mognad och lättillgänglighet?

90 LGP

Conde Valdemars Gran Reserva från 2011 spenderade 26 månader i fat och fyra år på flaska innan lansering. Priset för detta är 149 kronor inklusive lagring och en flaska (75 cl, 14%) av vinet som har artikelnummer 12601 hittar du i dryga femtiotalet Systembolagsbutiker. Till resten beställer du utan extra kostnad. Godast blir det ur ditt Bourgogneglas och lätt kylt. och du, grilla lamm eller fläsk till vinet!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING