Hem Vinvärlden Continuum till Sverige

Continuum till Sverige

av Livets Goda

”Även om allt egentligen började i Lodi i Central Valley redan före förbudstiden, var det med köpet av anrika Charles Krug Winery i Saint-Helena som familjen Mondavi från 1943 tog steget in bland de stora och tunga vinnamnen i Kaliforniens historia. Det var där och under den tiden som Robert Mondavi gjorde entré på vinscenen och med idog strävan och skyhög ambition drev på kvalitetsutvecklingen i både familjefirman och hos de få vinproducenter som verkade i det då fortfarande outvecklade Napa Valley på den här tiden. Hans strävan var så enveten att resten av familjen snart inte stod ut med honom och hans eviga jakt efter högre kvalitet, att han 1965 inte bara tvingades lämna Charles Krug Winery utan än värre blev utfrusen ur familjen. Det senare var ett hårt slag mot Robert Mondavi, som dessutom helt plötsligt stod utblottad utan inkomst. Genom goda förbindelser och djupa och ärliga relationer med ett flertal markägare och vinodlare i Napa Valley kunde han redan året därpå, 1966, öppna sitt eget Robert Mondavi Winery i To Kalon Vineyard i Oakville. Det var nu som Robert Mondavi med full kraft kunde iscensätta sina visioner och han gjorde det med sådan tyngd och emfas att han inte bara blev Napa Valleys och Kaliforniens nya landsfader, han blev också ljuset och inspirationen i alla nya världens vinländer. Genom åren skulle Robert Mondavi Winery växa och också börsintroduceras på 1990-talet. Då var det ett lyckat drag som möjliggjorde tunga investeringar i det alltmer växande företaget, men på sikt kom det också att medföra att familjen förlorade kontrollen och 2004 tvingades sälja sina andelar i företaget till Constellation Brands. Familjens aktieandelar lär då ha värderats till 1.36 miljarder dollar. Även om Robert Mondavi egentligen aldrig talade öppet om det har det spekulerats i att det var utfrysningen ur familjen som gjorde att han i än högre grad vigde sitt liv åt att visa både sig själv och omvärlden, troligen också sin familj, att han faktiskt hade rätt i sina högsiktande ambitioner att man i Napa Valley kunde producera viner som var lika fina som de finaste i Bordeaux. Alla som arbetade med Robert Mondavi har vittnat om att han aldrig var nöjd, att han alltid såg en chans att göra allt lite bättre. När familjen förlorade sitt livsverk Robert Mondavi Winery, var Tim Mondavi inte overksam. Direkt hade han ambitionen att återskapa den ursprungliga idé som hans far Robert hade haft. Tim och resten av familjen (förutom brodern Michael, som öppnade egen verksamhet) köpte redan 2005 druvor från To Kalon Vineyard och dessutom en vinegendom högt uppe på Pritchard Hill på den andra sidan dalgången och gjorde sitt första nya vin. Firman fick namnet Continuum. ””Det är ett symboliskt namn som berättar om fortsättningen på familjen Mondavis vinhistoria här i Napa Valley””, säger Tim. De två vingårdarna Cloud View Vineyard och Martin Vineyard ligger intill varandra allra högst upp på Pritchard Hill. Efter omfattande ny- och omplanteringar täcker egendomen idag 28.70 hektar vingård, egentligen fullt tillräckligt för att göra en serie olika viner. ””Vi har lärt oss av historien, vi ska inte växa och bli större, vi ska göra ett vin, kanske ytterligare ett, men vi har inga andra ambitioner, vi är Continuum, fortsättningen på familjens historia, inte ett nytt slut””, säger Tim övertygande. Från att ha producerat cirka 1 200 till 1 500 lådor av vinet Continuum de första tre årgångarna, gör man från 2008 omkring 2 000 lådor om året. Med årgång 2010 har man vuxit till 2 700 lådor och i framtiden, när vingården är mogen och det nya vineriet (som man invigde i höstas) är i full produktion, hoppas man ha nått en volym på cirka 6 000 lådor om året. Omkring 90 procent av vingården är planterad med cabernet sauvignon och cabernet franc och i den magra, järnoxidrika vulkaniska och bitvis påtagligt steniga jorden har det visat sig att cabernet franc trivs fantastiskt bra. Sedan premiärårgången 2005 har cabernet franc tagit allt större andelar i den slutliga blandningen och framöver är det troligt att den kommer utgöra en knapp tredjedel när vinet uteslutande kommer från de egna vingårdarna. Livets Goda har varit på plats ett flertal gånger de senaste fem åren och kan konstatera att Continuum är en av de mest intressanta vinfirmorna i Napa Valley idag och att vinet håller en imponerande hög och jämn kvalitet. Premiären 2005 Continuum (94-95 LGP) gjordes uteslutande av druvor som köptes från To Kalon Vineyard och bjöd på en rik och silkig men fortfarande ung och strukturerad kropp. Även till 2006 Continuum (94 LGP) och 2007 Continuum (95 LGP) köpte man druvor från To Kalon Vineyard och den djupt fruktiga och lätt mineraliska stilen i vinet känns igen i de tre årgångarna. Att de egna bergsvingårdarna har enorm potential och ger viner med stor energi och mineralisk komplexitet märker man med 2008 Continuum (95-97 LGP), till vilket bara 30 procent av druvorna köptes från dalbotten. Det har gett ett vin med en annan och mer förfinad stil. Sedan dess har andelen egna druvor vuxit och stilutvecklingen tagit små steg framåt. Till 2009 Continuum köpte man bara 18 procent druvor från To Kalon Vineyard och vinet bär en tydlig prägel av den generösa, typiskt kaliforniska årgången, men den rika frukten har fått en fin balans av fina tanniner och mineral från bergsdruvorna. ””Med årgång 2012 nådde vi vårt första mål, att enbart använda oss av våra egna druvor””, säger Tim Mondavi. Den hittills bästa årgången som har provats är 2010 Continuum ( 97-98 LGP), som gjordes av 71 procent cabernet sauvignon, 14 procent cabernet franc, 11 procent petit verdot och fyra procent merlot, cirka 93 procent av druvorna från den egna Cloud View Vineyard. Precis enligt det recept som Tim Mondavi introducerade för Cabernet Sauvignon Reserve nere på Robert Mondavi Winery, sträcker sig jäsning och skalkontakt över en månad och vinet dras sedan över till helt nya 225 liter stora franska ekfat av ädlaste sort. I dessa har vinet sedan tillbringat 20 månader. Det som kom ut ur faten är det finaste vinet hittills från Continuum, mörkt fruktigt och djupt med en stor koncentration men ändå med en nyanserad och finessrik helhet med komplexa nyanser av blå blommor och grafit. Trots att det handlar om bergsfrukt, som är känd för att ge koncentrerade druvor med tydliga tanniner, känns tanninstrukturen närmast silkig, även om den ger ett tillräckligt motstånd för att lova ett långt liv med fortsatt positiv karaktärsutveckling. Det hela ger ändå en sömlös och finpolerad känsla och det är ett vin med enastående finess. Den 1 juli lanserar importören Vinopia 2011 Continuum (nr 70357 / 1 632 kr) på Systembolagets beställningssortiment. Vinet är ännu inte provat, men om årgången kan man säga att det är en sval årgång som har gett mer klassiskt eleganta viner än i de mer typiskt kaliforniska årgångarna 2009 och 2010. En detalj som är värd att lyfta fram är att vinet kostar cirka 180 dollar från firmans mejllista och i många butiker i USA en bit över 200 dollar. Det svenska priset känns därför mycket väl satt. Importör är Vinopia, www.vinopia.se”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING