Hem Mat & Restaurang Coq au vin med kryddor från Toscana till Ca’Marcanda Promis

Coq au vin med kryddor från Toscana till Ca’Marcanda Promis

av Livets Goda

Du behöver (4 personer) 1 stor majskyckling (om du inte får tag i en ungtupp, det är en stor bonus i så fall) 1 flaska rött vin från Toscana 5 dl kycklingfond 2 lagerblad 2 kvistar timjan 3 kvistar rosmarin 1 krossad vitlöksklyfta 1 dl vetemjöl 30 g smör 150 g rimmat fläsk 200 g champinjoner 10 schalottenlökar 1/2 dl cognac 1 bouquet garni (timjan, lagerblad och persilja) maizena till redning Gör såhär Skär kycklingen i 10 delar (varje lår i två delar, brösten med ben mitt itu plus de båda vingarna). Under tiden kokar du ihop vinet och kyckling fonden tillsammans med lagerblad, timjan och vitlöken. När hälften kvarstår kokar du med champinjonerna i fem minuter. Vänd kycklingdelarna i mjöl, salt och peppar. Bryn delarna i smör i en tjockbottnad gryta, runt om till de fått fin yta. Lägg de åt sidan. Tärna fläsket och skala lökarna. Bryn dem sedan i smör i samma gryta till de fått fin färg. Lägg tillbaka kycklingdelarna och häll på cognacen. Var beredd med en tändsticka (obs, håll bort grytan från fläkten) och tänd på ångorna direkt. Skaka grytan så att alla lågor dör ut och sila sedan över den reducerade vätskan. Plocka över champinjonerna i grytan och gör en bouquet garni av timjan, lagerblad och persilja. Lägg den mitt i grytan. Lägg på locket och sjud på låg värme i cirka 35 minuter. Testa den tjocka delen av låren med en stektermometer om du är osäker på när den är klar. Innertemperaturen inne vid benet ska vara 67 grader när du drar av grytan. Koka inte för länge, då blir det torrt. Fiska upp kryddbuketten, red av med maizena om det behövs och garnera med lite färska örter. Coq au vin är supergott med ett rustikt bröd eller stekt kulpotatis om man så vill. Vinet till Ca´Marcanda Promis 2013, art.nr 73878, 289 kr Sötsyrligt rostad och oslagbart hintad mot Italien. En havsbris går igenom i vinet, tillsammans med örter, lavendel, körsbär, lakrits, läcker kryddighet och lätt animaliska toner, med bibehållen och fin fräschör. Inte den starkaste årgången av vinet men fortfarande, som alltid med viner från Gaja, ett väldigt bra och inte minst gott vin. Passar utmärkt med mustiga pastarätter, risotto, en steak och grytor. Vi valde att remixa en klassiker genom att slänga ner extra kryddor från den toscanska trädgården. Har du tillgång till tryffel gör du både dig själv och vinet en tjänst genom att riva över så mycket du kan och vill. Det här är verkligen ett vin som bjuder in till sällskap vid spisen. 92 poäng

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING