Hem Mat & Restaurang Cornflakespanerade kycklingbröst & Charles Smith i glasen? Ja tack, gärna!

Cornflakespanerade kycklingbröst & Charles Smith i glasen? Ja tack, gärna!

av Christoffer Enquist

Första delen av Charles Smith-trilogin gick ut förra veckan och där presenterades den minst sagt stora personligheten tillsammans med den senaste årgången av Substance Cabernet Sauvignon, 2017. I del två och tre lagas maten som gör sig till nämnda vin och först ut är sannolikt ett av de godaste kycklingbröst du någonsin kommer äta. Sällskap får köttet av bland annat sotad vitkål som dränks i riven parmesan!

Cornflakespanerade kycklingbröst, sotad vitkål och majskolv  
Till fyra personer behöver du
Ingredienser

4 kycklingbröst, valet föll på Bjäre Fågels med skinnet kvar
2 ägg
mjöl, en deciliter
cornflakes, drygt en deciliter
kryddor (paprikapulver, curry, vitlökspulver, salt, peppar)
smör, olivolja
1 vitkålshuvud på dryga kilot
olivolja
parmesanost, 100-150 gram
salt, peppar
2 majskolvar

Gör så här
Lägg cornflakes i en påse och mosa dem med händerna, pulvrisera däremot inte. Blanda kryddorna tillsammans med cirka en deciliter mjöl och vänd kycklingen i mixen. Hur mycket kryddor du tar beror på hur mycket du vill de ska smaka genom. Vänd sedan i äggen som du vispat upp. Häll upp dina mosade cornflakes på en tallrik och rulla kycklingen i dem så att de täcks helt. Låt kycklingbrösten vila i rumstemperatur 20-30 minuter så fäster det bättre.

Sätt på ugnen på 160-170 grader. Hetta upp smör och olivolja i stekpannan och stek kycklingbrösten. Snåla inte med fettet för då riskerar du att spoliera den krispiga paneringen. När bägge sidor är frasiga och gyllenbruna så ställ kycklingen i ugnen där den får köra klart tillsammans med vitkålen som du nu ska ge dig i kast med.

Klyfta vitkålshuvudet och sota i omgångar i en stekpanna, alltså utan fett tills du får en fin lite småbränd yta. När du är klar så lägger du klyftorna på ett bakplåtspapper, saltar, pepprar och ringlar över en riktigt god olivolja. Baka klart i mitten av ugnen i ungefär 25-30 minuter och vid 160-170 C. När halva tiden gått så ställer du in kycklingen så den är klar samtidigt.

Koka upp majs som du delat, 8-10 minuter i saltat vatten. Servera med en klick smör.

Riv parmesanost. Ta ut vitkålsklyftorna ur ugnen, strö över rikligt med ost och skiva upp kycklingbrösten. Addera majsen och en god dipp som exempelvis en vitlöksmajonnäs eller en kryddig hickory.

Maten & vinet
Vinvalet till kycklingen är alltså Charles Smiths 2017 Substance Cabernet Sauvignon från Washington State i USA (artikelnummer 74083, 179 kr, 92/100 LGP) och du läser mer ingående om detta HÄR, i del ett. Mötet mellan maten och vinet blir så rätt rakt igenom och 2017 av blir närmast Bordeauxcabbig i sin framtoning med accentuerad örtighet och stjälkighet samtidigt som cassisfrukten blir skönt stram och uppfräschande. Vitkålen med den rikliga mängden ost är bara den på egen hand underbar med vinet och när man doppar kycklingen i såserna så visar Charles Smith musklerna och att den klarar det mesta. Och majs med sin fina sötma och sälta från smöret…Substance fulländar!

Vinet finner ni på Systembolaget här >>>

Läs Del 1 i Charles triologin här >>>

RELATERAD LÄSNING