Hem Vinvärlden Cossart Gordon Bual från Madeira – en tidlös klassiker perfekt till sensommarens bär

Cossart Gordon Bual från Madeira – en tidlös klassiker perfekt till sensommarens bär

av Livets Goda

Cossart Gordon Bual: Madeira hör till vinvärldens unikum och i en inte allt för avlägsen tidsepok var vi svenskar världens största konsumenter av det förstärkta vinet från den lilla atlantön. Vinet som bär samma namn som sitt ursprung delas in i olika kategorier där druvan indikerar förväntad sötmagrad. Men likväl blir det aldrig sött utan vinets markerade syra gör Madeira oöverträffat, inte minst till bär med lättvispad grädde som tillbehör. I våra glas; den årgångsmärkta 2012 Bual Colheita från Cossart Gordon.

En gång i tiden var Madeira det mest eftertraktade vinet i världen och sannolikt har det hängt samman med dess hållbarhet – och att de var vansinnigt goda redan för ett par hundra år sedan. Tro oss, vi har provat en hel del rariteter. Det skålades exempelvis med Madeira när Självständighetsförklaringen skrevs under den 4 juli 1776 och hos Blandy’s / Cossart Gordon hänger ett brev som visar när kung Gustaf V utnämnde huset till kunglig hovleverantör. Idag är det blott åtta producenter kvar på ön men de producerar å andra sidan viner som gör Madeira bättre än någonsin. Något som blir tydligt i det vin som är vårt dryckestips – den strålande årgångsmärkta Cossart Gordon Colheita Bual från 2012 och som lagrats i fat cirka 10 år.

Cossart Gordon Bual

Cossart Gordon Bual

Livets Goda provar Madeira – 2012 Cossart Gordon Colheita Bual

Madeiras äldsta vinproducent Cossart Gordon bildades redan 1745. Idag en del av Blandy’s, ett annat familjeägt hus, som dock vårdar namnet och buteljerar viner som ska återspegla Cossarts traditionella stil som bygger mer på finess än kraft. I denna colheita från 2012 har vi en bual som upplevs väldigt trogen husstilen men där även druvan får fint utrymme. Colheitan är en så kallad avbruten vintage (kräver 20 års lagring) vilket gör det möjligt för producenterna att erbjuda ett högklassigt vin utan vintage-vinernas prislapp.

2012:an visar upp en stor och inbjudande doft där tobaksfuktiga vindar, svart te, nötiga nyanser, orientaliska kryddor – inte minst curry och ingefära, och körsbär får sällskap av aprikos, nektarin och fint oxidativa trätoner. Smaken är slimmad men ändå med skön intensitet, vissa trätanniner och läcker transparens som känns typiskt för Cossart Gordon. Torkade frukter, pigg livgivande citrusaktig syra och kvardröjande nötig eftersmak. Det här är bara så förbaskat gott.

93 p

Det bästa med Madeira är förutom dess oöverträffade karaktär och unikum i vinvärlden även vinets oslagbara hållbarhet. En flaska som du öppnat håller lång tid efteråt, så länge du bara försluter den väl. Servera vinet vid cirka 10 C och ur dina vitvinsglas. Passa på att plocka blåbär, hallon och kan du få tag på hjortron så njut av dessa till vinet tillsammans med lättvispad grädde som du tillsätter lite vanilj i.

Cossart Gordons Bual finns i 200 Systembolagsbutiker och är annars värd en omväg. Vinet kan också beställas till önskad butik. Flaskan (500 ml, 19%) har artikelnummer 8421 och kostar 299 kronor.

Till Cossart Gordon på Systembolaget HÄR >>>

Läsa gärna: Madeira – buteljerad historia men också nutid & framtid HÄR

RELATERAD LÄSNING