Coste & Fossati från G.D. Vajra - strålande dolcetto som släpps 21 september

Niklas Jörgensen 5 Sep, 2018
Vin Är 2016 årgången då dolcetto från bättre lägen ska få sitt riktigt stora erkännande och nå en större publik? 2013 erbjuder visserligen också fin dolcetto men i en svalare stil medan 2015 som i sig är en mycket lyckad årgång kanske ändå hade druvans relativt låga syra lite mot sig. 2016 då, är en stor årgång i vardande och den tidigt mognande dolcetto fick med sig en särdeles läcker fräschör under varma augusti som dock även bjöd på kalla nätter. Kontrasterna mellan solmognad, alerta syror och markerade tanniner är just det som lyfter dolcetto i nämnda årgång och det märks inte minst i den Coste & Fossati som vi blindprovar på redaktionen.


Den 21 september släpps G.D. Vajra's 2016 Dolcetto d'Alba Coste & Fossati på Systembolaget; ett vin som sällar sig till de dolcetto från just 2016 som redaktionen provat och imponerats stort av. I Cote & Fossati mixas två lägen från högre höjd: Coste di Vergne och Fossati vid samhället Barolo. Olika förutsättningar främst på grund av varierande sluttningar i lägena men tillsammans en bra mix som ger ett dolcetto-vin med struktur och täthet. Äldre rankor gör sitt till också, de klockar in på 40 år just 2018, och det är en av anledningarna till att man valt att sedan ett antal år tillbaka producera vinet enkom i ståltank och ingen ek- druvorna har så pass mycket att ge på egen hand och Vajra vill demonstrera vad dolcetto kan leverera i bättre lägen och med ålder på rankorna.

Redaktionen satte sig ner i Livets Goda-baren för ett race Piemonte där Coste & Fossati serverades blint, precis som övriga viner.

2016 Dolcetto d'Alba Coste & Fossati, G.D. Vajra (artikel 90335, 179 kr)

Direkt ur glasen, bourgognekupor, möts vi av ett lätt funky anslag som tillsammans med surkörsbär och ett stänk läder indikerar att lite luft gör den här fint. Vilket den får och vips så är deten klingande ren körsbärskänsla, osande stenar, örtighet, söt lakrits och viol som möts i en tät och lovande näsa. Smaken ger oss direkt något att jobba med; det här är inte din vanliga dolcetto med snäll syra och rondör utan här finns såväl tanninstruktur som får oss att tänka nebbiolo, här finns en syra som inte alls är som den referensram man ändå byggt upp kring druvan och frukten är betydligt mer stram och alert än de blåbärsstinna det lätt blir. Körsbärskärvheten skänker lusten till en bättre olivoljegenerös pasta och vinets struktur indikerar att här finns underlag för flera års lagring. Och jo, det är ett vin som skulle må bra av viss korttidslagring innan det korkas upp. En härligt tät, sval och superseriös dolcetto som det släpps 1,800 flaskor av i Sverige.

Redaktionen intryck: 91 p men med ett plus i kanten för det här vill vi prova igen om tre-fyra år.


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018

10 platser kvar till choklad- och portvinsprovning med Duane Dove och Fonseca

Vin Vad passar årstiden bättre än att lära sig allt om…
12 Nov, 2018
Artikelarkivet