Hem Vinvärlden Coste & Fossati från G.D. Vajra – strålande dolcetto som släpps 21 september

Coste & Fossati från G.D. Vajra – strålande dolcetto som släpps 21 september

av Livets Goda

Den 21 september släpps G.D. Vajra’s 2016 Dolcetto d’Alba Coste & Fossati på Systembolaget; ett vin som sällar sig till de dolcetto från just 2016 som redaktionen provat och imponerats stort av. I Cote & Fossati mixas två lägen från högre höjd: Coste di Vergne och Fossati vid samhället Barolo. Olika förutsättningar främst på grund av varierande sluttningar i lägena men tillsammans en bra mix som ger ett dolcetto-vin med struktur och täthet. Äldre rankor gör sitt till också, de klockar in på 40 år just 2018, och det är en av anledningarna till att man valt att sedan ett antal år tillbaka producera vinet enkom i ståltank och ingen ek- druvorna har så pass mycket att ge på egen hand och Vajra vill demonstrera vad dolcetto kan leverera i bättre lägen och med ålder på rankorna.

Redaktionen satte sig ner i Livets Goda-baren för ett race Piemonte där Coste & Fossati serverades blint, precis som övriga viner.

2016 Dolcetto d’Alba Coste & Fossati, G.D. Vajra (artikel 90335, 179 kr)

Direkt ur glasen, bourgognekupor, möts vi av ett lätt funky anslag som tillsammans med surkörsbär och ett stänk läder indikerar att lite luft gör den här fint. Vilket den får och vips så är deten klingande ren körsbärskänsla, osande stenar, örtighet, söt lakrits och viol som möts i en tät och lovande näsa. Smaken ger oss direkt något att jobba med; det här är inte din vanliga dolcetto med snäll syra och rondör utan här finns såväl tanninstruktur som får oss att tänka nebbiolo, här finns en syra som inte alls är som den referensram man ändå byggt upp kring druvan och frukten är betydligt mer stram och alert än de blåbärsstinna det lätt blir. Körsbärskärvheten skänker lusten till en bättre olivoljegenerös pasta och vinets struktur indikerar att här finns underlag för flera års lagring. Och jo, det är ett vin som skulle må bra av viss korttidslagring innan det korkas upp. En härligt tät, sval och superseriös dolcetto som det släpps 1,800 flaskor av i Sverige.

Redaktionen intryck: 91 p men med ett plus i kanten för det här vill vi prova igen om tre-fyra år.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING