Hem Vinvärlden Crozes-Hermitage Les Meysonniers är äkta syrah-kärlek!

Crozes-Hermitage Les Meysonniers är äkta syrah-kärlek!

av Christoffer Enquist

Jag älskar syrah och det är kanske den blåa druva som tilltalar mig allra mest. Varför frågar du då och svaret är enkelt; det finns en mystik i doft- och smakspektrumet, en renhet i frukten som för mig är oslagbar och i rätt händer så blir det till en fräschör som få kan matcha. Och så har jag en svaghet för viner som får det där draget av svarta oliver. Bland favoriterna hör tveklöst Chapoutier – i min värld en av de absolut främsta vinmakarna på jordklotet. Dags för ny årgång av dennes fina Crozes-Hermitage!

Niklas om Chapoutiers 2017 Crozes-Hermitage Les Meysonniers

Härligt flörtig är det i 2017 som charmar från första sniffen med maxade syrahmarkörer i bästa Chapoutieranda och det noteras allt från nyanser av viollakritspastill, kryddhylla där svartpepparburken står längst fram, saftiga mörka körsbär och skogshallon samt de animaliska dragen som får oss att tänka kött och salami. Den varmare årgången gör Les Meysonniers gott och det har skänkt vinet en struktur som agerar ryggrad åt den mörkbärigt rika frukten samtidigt som de sirliga tanninerna hjälper till. Avslutet drar åt det kryddiga hållet till och trots generositeten i frukten så är avslutet stramt torrt. Överraskande tillgängligt men det vågar vi nog tillskriva årgångskaraktären!

Intrycket: 90 LGP

Ekologiska Les Meysonniers finner du i mer än 80 systembolagsbutiker och till övriga beställer du utan extra kostnad. Vinet kostar 189 kronor (75 cl, 13%) och du finner det HÄR >>>

Kuriosa för den nyfikne
Druvorna till Crozes-Hermitage Meysonniers kommer uteslutande från Chapoutiers egna vingårdar, som brukas både ekologiskt och biodynamiskt. Rankorna har nått en snittålder om 25 år och vingårdarna vetter mot söder för maximal solexponering. Ek hanteras extremt varsamt, endast 5-10% lagras 12 månader i fat. Resterande del vilar motsvarande tid på cementtankar.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING