Hem Vinvärlden Cs från Charles Smith på hyllan idag

Cs från Charles Smith på hyllan idag

av Livets Goda

Druvorna kommer från flera olika vinlägen. Det första är Goose Ridge (27%) som ligger i en svag sydsluttning intill Red Mountain. Det betyder långa varma sommardagar och svala nätter som ger smakrika viner med karaktär och komplexitet. Det andra viktiga läget är Art den Hoed Painted Hills (20%) som ligger i den södra delen av Yakima Valley på en nordsluttning. Här är jordmånen av vulkaniskt ursprung och täckt av jord med inslag av silt- och lera. Tredje läget i storleksordning är Badger Mountain (17%) med sandig jord och vinodlingen ligger på en sluttning ca 270 meter över havet i sydväst. Från denna odling får man mörka nästan svarta druvor som bidrar till vinets silkiga textur. Ytterligare ett läge att berätta om är Frenchman Hills (14%) som är beläget på en svalare plats i det för övrigt varma Columbia Valley. Vinerna härifrån bidrar med en frisk syra. 

2017 är en årgång man kommer att minnas i Washington State! Ett fantastiskt år med en sval vår och lagom med regn. Temperaturen under sommaren höll sig på den rätta sidan av termometern, det vill säga att det blev aldrig så där galet varmt som det ibland kan bli där. Hösten bjöd på jämn temperatur och druvorna fick hänga länge för att skördas vid perfekt mognad. 

Vid jäsningen används endast den naturliga jästen och efter 35 dagar dras vinet över på franska ekfat, varav 50 % nya. För att inga smaker skulle gå förlorade så varken klarades eller filtrerades vinet innan buteljeringen.

Livets Goda om vinet (art.nr 74083, 179 kr)
Friskt och generöst av mörka bär, främst cassis, björnbär och blåbär, likväl med stramhet i vinet som tyglar det maffiga. Som då cederkaraktären, de örtpigga inslagen, stjälkigheten och ett närmast vitpepprigt drag. Allt blir balanserat och precis perfekt flörtigt. Samma är det med smaken som pendlar åt det fylligare hållet med massiv mörk frukt men aldrig svulstig sådan. För bakom finns en tät tanninstruktur, skalstrama toner som skänker harmonin till bygget, och trots sin ungdom så är det aldrig tal om ett vin som måste ligga till sig. Ett stänk krutrök och en känsla av persika skänker extra spänning till den kryddiga smaken där faten är supersnyggt hanterade. Ett vin man dricker med glädje, ett vin som snackar med alla men som ändå har djup. Respekt Charles. 92 LGP!

Vinet finner man på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING