Curryfräst oxfilé till charmerande Barolo

av Livets Goda

Curry är en fantastisk kryddsättning till kött och rött, inte minst då när vinerna ännu har det ungdomliga uttrycket. Här rullar vi en oxfilé i bit i curry och havssalt, steker upp och låter sedan gå färdigt i ugnen till 56 C. Bakad rödlök, stekta fänkålsskivor och en bakad polkabeta till det samt lite uppfräst tomathack blir till den perfekta serveringen med Giacomo Grimaldis Barolo Piccole Vigne i den utsökta 2018-årgången.

Recept – 6 personer

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här

Vinet

Barolo Piccole Vigne 2018
Piemonte, Italien, nr 53008 (750 ml, 14,5%) 251 kr, 92 p
Precis som i föregående årgång så är det läget Sotto Castello som får glänsa. Här får vi en klassisk Barolo som inte släpper på sitt ursprung med ett välutvecklat moget fruktdriv i en ung, vital och socialt inbjudande öppenhet. Piemontetonerna känns igen med viol, nypon, lövstämd tobak, diskreta fattoner, lakritstonad örtbukett, salvia och rosmarin i de körsbärnotade dragen. Och i djupet finner vi en blodcitruspenslad mineralitet och syra som agerar ryggrad lierat med smeksamma tanniner. Vi får vidare en läcker edge med kryddspets och ett transparent utförande rakt igenom. Det är inte lätt att hitta en riktigt bra Barolo med tillhörande egenskaper till detta sympatiska pris, men här har ni ett sådant exempel.

Matchningen
Det är något alldeles speciellt med curry och oxfilé, inte minst då det serveras källarsval lite yngre Barolo därtill. När det sedan finns fänkål, lök, tomat och polkabetor som tillbehör, ja då har vårt vinval autostrada till njutningscentrat. Men bara för säkerhets skull så hyvlar vi lite parmesanost över…

Vinet finner du på Systembolaget HÄR