Hem Vinvärlden Cuvée Madame goes Bourgogne!

Cuvée Madame goes Bourgogne!

av Niklas Jörgensen

Den alltid så pålitliga rosén från Provence har du säkerligen stött på mer än en gång och lär göra så även denna vår och sommar – nu är det dags för ett nytillskott i form av en vit Cuvée Madame och från ett annat klassiskt område i Frankrike – Bourgogne!

Cuvée madame

Domaine des Valanges heter den lilla familjefirman som står bakom buteljeringen av Cuvée Madames chardonnay. Läget, nära vackra staden Mâcon, betyder att vi är i de sydliga delarna av Bourgogne, något som ofta ger vinerna lite mer kropp och rikedom. Och det har sannerligen bröderna Paquet som driver egendomen fått till i denna 2018 som är helt befriad från ek.

Niklas om 2018 Cuvée Madame Bourgogne Chardonnay

Redan utseendemässigt får du en hint om sydligare delar av Bourgogne då färgspektrumet drar mot det aningen gulare – vackert! Doften; ung såklart men ändå med en fruktighet som upplevs integrerad och där allt från solmogna gula och gröna äpplen, lime och en hint av tropiska inslag tydligt talar om att detta är en chardonnay. Smaken fortsätter på det intrampade spåret och jag gillar verkligen den något fylligare stilen som lyckas förena det klassiska i druvan såsom stenfrukter och fräschör tillsammans med ett tydligt ursprung. Att det är utan ek accentuerar blott friskheten än mer.

Intryck: 87 poäng

2018 Cuvée Madames Bourgogne Chardonnay är ett välkommet inslag i ett segment som sannerligen inte är bortskämt med sympatiska prislappar. Att du dessutom får kvaliteten i denna vardagsbourgogne för futtiga 119 kronor är imponerande! Vinet som har artikelnummer 70303 (75 cl, 12,5%) beställer du till ditt föredragna Systembolag.

Till Cuvée Madame på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING