1

Cuvée Madame har letat sig till Bourgogne!

Cuvée Madame är lika med rosé från Provence för de flesta av oss men sedan förra året utökades repertoaren med en vit Bourgogne som med sin sympatiska prisbild och trivsamma stil breddade ett annars tunnsått segment. Nu har 2019 landat och det gör oss inte besviket det heller.

Domaine des Valanges heter den lilla familjefirman som står bakom buteljeringen av Cuvée Madames chardonnay. Läget nära den vackra staden Mâcon betyder vingårdslägen i de sydligare delarna av Bourgogne, något som ofta ger chardonnayviner med lite mer kropp och rikedom. 2019 hade sina problem initialt med frost och särskilt de södra delarna av Bourgogne drabbades. Den reducerade skördemängden fick sig även en törn under sommarens värmeböljor men de druvor som fanns kvar när det var dags var av potentiellt strålande kvalitet och med bibehållen syra.

Livets Goda provar 2019 Cuvée Madame Bourgogne Chardonnay

Att vi rör oss i Bourgognes sydligare delar avslöjas redan på färgen som uppvisar ett aningen gulare anslag. Doftintrycket går mot mogna gula äpplen, persika, grapefrukt, ylle och fuktiga stenar i en ungdomligt trivsam stil. Smaken varvar citrusfräschör med stenfrukter, ett lätt tropiskt instick och en uppiggande syra som bär den något mer generösa chardonnayn på ett utmärkt vis. En okomplicerad och trivsam vit vardagsbourgogne helt enkelt!

87 p

2019 Cuvée Madame Bourgogne Chardonnay lagras enkom på ståltank och det förstärker såklart fräschören i vinet som i den nya årgången visar att det är ett pålitligt vin från en region som annars lätt drar iväg i pris. En flaska kostar 119 kronor och vinet har artikelnummer 70303. I skrivande stund finner du vinet i drygt 30 Systembolagsbutiker och till resten beställer du det utan extra kostnad.