Hem Vinvärlden Cuvée Madame – inte bara rosé, nu även Bourgogne!

Cuvée Madame – inte bara rosé, nu även Bourgogne!

av Niklas Jörgensen

Cuvée Madame är lika med rosé från Provence för de flesta av oss men sedan förra året utökades repertoaren med en vit Bourgogne som med en sympatisk prisbild och ursprungstydlig stil breddade ett annars tunnsått segment. Nu har 2019 landat och det är en alldeles utmärkt buteljering från ett år där förväntningarna bara växer mer och mer!

Domaine des Valanges heter den lilla familjefirman som står bakom buteljeringen av Cuvée Madames chardonnay. Läget nära den vackra staden Mâcon betyder vingårdslägen i de sydligare delarna av Bourgogne, något som ofta ger chardonnayviner med lite mer kropp och rikedom. 2019 hade sina problem initialt med frost och särskilt de södra delarna av Bourgogne drabbades. Den reducerade skördemängden fick sig även en törn under sommarens värmeböljor men de druvor som fanns kvar när det var dags var av potentiellt strålande kvalitet och med bibehållen skärpt syra, det senare överraskade inte minst producenterna.

Niklas intryck av 2019 Cuvée Madame Bourgogne Chardonnay

Att vi rör oss i Bourgognes sydligare delar avslöjas redan på färgen som uppvisar ett aningen gulare anslag. Doftintrycket går mot mogna gula äpplen, persika, grapefrukt, ylle och fuktiga stenar i en ungdomligt trivsam stil. Smaken varvar citrusfräschör med stenfrukter, ett lätt tropiskt instick och en uppiggande syra som bär den något mer generösa chardonnayfrukten på ett utmärkt vis. En okomplicerad och klockren vardagsbourgogne helt enkelt, där ursprunget får vara med.

87p – Stark rekommendation, bra kvalitativt vin

2019 Cuvée Madame Bourgogne Chardonnay lagras enkom på ståltank och det förstärker såklart fräschören och den nya årgången visar att det är ett pålitligt vin från en region som annars lätt drar i väg i pris. En flaska kostar 119 kronor och vinet har artikelnummer 70303. I skrivande stund finner du vinet i närmare 30 Systembolagsbutiker och till resten beställer du det utan extra kostnad >>>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING