Hem NyheterVinnyhet Cuvée Sir Winston Churchill 2012

Cuvée Sir Winston Churchill 2012

av Livets Goda

Champagne Pol Roger skapade sin prestigecuvée till Sir Winston Churchills ära, väl medvetna om de kvaliteter som han letade efter i champagne: en kraftfull, fyllig karaktär och en relativ mognad. Den exakta sammansättningen är en väl bevara familjehemlighet, men det är onekligen så att resultatet skulle ha välkomnats av den man till vilket vinet är tillägnat. 

”Min smak är enkel, jag nöjer mig endast med det bästa” – Sir Winston Churchill

Pinot Noir dominerar och ger struktur, bredd och robusthet medan chardonnay bidrar med elegans, finess, och subtilitet. Vinet är gjort enbart på druvor från Grand Cru-byar för Pinot Noir och Chardonnay, och dessutom från vingårdar som redan odlades under Churchills levnad. Cuvée Sir Winston Churchill görs bara de bästa årgångarna och släpps på marknaden senare än Pol Rogers övriga årgångschampagner, för att hedra Churchills förkärlek för mogna viner.

Från den 1 juni är Cuvée Sir Winston Churchill årgång 2012 tillgänglig på Systembolaget.

Växtperioden och klimatet 2012:

Vintern var överlag mild och torr men det kom en ordentlig köldknäpp i början av februari. Början av våren var kall och regnig, men under senare delen i mars blev temperaturen osedvanligt varm vilket påskyndade vinrankornas knoppning. Värmen byttes sedan ut mot regn och milda temperaturer i april och maj. Vid fem tillfällen drabbades vingårdarna av frost, varav två tillfällen ansågs som allvarliga. Dessutom utsattes ett antal vingårdar för hagel vid flera tillfällen. Väderskiftningarna under våren bidrog till en stor variation av druvornas utveckling. Under sommaren, från juli till början av september, var vädret soligt och varmt vilket gjorde att druvorna kunde uppnå perfekt mognad. Skördeuttagen var låga men druvorna skördades i utmärkt skick. Skörden pågick mellan 10 – 26 september. Skörden 2012 hade en potentiell alkohol på 10,6% och en total syra på 7,8 g/l.

Cuvée Sir Winston Churchill 2012

Art.nr: 7548
Dosage: 7 gr/l
Pris: 1 779 kr

RELATERAD LÄSNING