Hem Whisky & Bourbon D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

av Livets Goda

Under flera år tillverkade Tullamore både whiskey och öl under destilleriets tak på Irland. Nu vill whiskeyjätten återförena maltkusinerna och väcka liv i den gamla irländska traditionen att dricka whiskey och öl tillsammans genom kampanjen D.E.W. & A Brew. Tillsammans med mikrobryggeriet PangPang, beläget i Hökarängen utanför Stockholm, har Tullamore därför skapat en unik öl i PangPang & A Brew – en Nitrogen Red Ale bryggd med kvävgas och gjort på samma jäststam som Tullamore använder i sin whiskey. Det är första gången någonsin som Tullamore delar med sig av sin jäststam utanför destilleriets väggar.

Livets Goda / Whisky & Bourbon provar PangPang And a Brew, 89 poäng
Ölen börjar dominerande underbart i aromseglet men tyvärr hänger inte smaknyanserna med lika övertygande i gommen. Med det sagt så får vi fortfarande en välbryggd och god öl med fina egenskaper som till karaktär befinner sig i gränslandet mellan en IPA och en fyllig Ale. Den stora twisten finner vi i sällskap med Tullamore DEW, eller till de stundande julborden.
Men tillbaka till ölen;
Munlädret möter vi en mörk beska med tropisk frukt och citrustoner med skalet från såväl apelsin som citron. Till detta adderas ljusa, brända kaffetoner i en snustorr struktur med markerad beska och snygg finish. Det här är ett riktigt passande mat som vi också tror kommer passa utmärkt till julbordets lite mäktigare anrättningar.

In i matchen tar vi Tullamore DEW som får följa upp första klunkarna med öl, varpå vi berikas med toner av vanilj, tofféekola, sötma och rondör. Och det är i kombinationen mellan And a Brew och Tullamore DEW som polletten trillar ner, här faller allt på plats och smakerna från whiskyn och ölen legeras till en njutsam helhetsupplevelse.

PangPang & A Brew (nr 78581) går sedan den 20:e september att beställa på Systembolaget. Den säljs i flaska á 33 cl till ett pris av 48:70 kronor. Ölen beställer ni här >>

RELATERAD LÄSNING