Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Då lanseras Champagne Bollinger R.D. 2008 på Systembolaget

Då lanseras Champagne Bollinger R.D. 2008 på Systembolaget

av Livets Goda

I juni lanseras champagne Bollinger R.D. 2008 på Systembolaget, en champagne som representerar Madame Bollingers djärvhet, en gammal årgång som släpps strax efter dess degorgering med en mycket låg dosage. Madame var alltid före sin tid och med Bollinger R.D. 2008 ser champagnehuset tillbaka till sina rötter och skapar en årgång med ett starkt uttryck och historien i åtanke.

En exceptionell årgång

2008 var ett år med ostadigt väder där svala vårtemperaturer höll i sig långt inpå sommaren. Till slut återvände både sol och värme i lagom tid för skörden.

Det var skördens mångfald som kom att känneteckna vinåret 2008, Champagneregionen var tvungen att hantera en betydande skillnad mellan druvsorter, crus och vingårdar. Juli och augusti var stormiga och molniga, följt av idealiska förhållanden som gjorde det möjligt för Bollinger att börja skörda i september med en optimal mognadsgrad på 9.8 och syra på 8.5g/l. Trots de varierande väderförhållandena kunde Maison Bollinger tack vare sin kunskap och expertis hålla druvorna i utmärkt skick, vilket gjorde 2008 till ett exceptionellt år som kännetecknades av en riklig skörd av Pinot Noir och magnifika, botrytisfria druvor.

Bollinger R.D. 2008 

Bollinger R.D. 2008 består av 71 % Pinot Noir och 29 % Chardonnay från 18 olika Grands och Premiers Crus, främst från Ay, Verzenay, Le Mesnil-sur-Oger och Cramant. En av de hantverksmässiga tekniker som Champagne Bollinger använder är att vinifiering sker på ekfat som är runt 20 år gamla. Genom detta utvecklas komplexa aromer i vinet, där mikrosyresättning ger en utomordentlig potential till framtida lagring. Huset har 4 000 fat i sin ägo och alla dessa underhålls i Champagne Bollinger Cooperage, där Bollinger är det enda champagnehuset som har en fast anställd tunnbindare. Hos Champagne Bollinger är det endast de bästa årgångarna som blir en Bollinger R.D. och årgång 2008 karaktäriseras av dess anmärkningsvärda precision och energi.

Madame Bollinger har alltid gjort det till sitt uppdrag att bevara den exceptionella smaken och kvaliteten på sina viner, vilket är resultatet av flera generationers erfarenhet och ständig innovation. R.D. är förkroppsligandet av denna ambition och, trogen hennes vision, ger varje ny årgång som huset släpper sin egen nya smakupplevelse för älskare av stora viner. Kontrasten mellan vinets friskhet och hasselnötens generösa smakprofil gör att Bollinger R.D. 2008 kan uttrycka sina aromer fullt ut och avslöja sig i all sin prakt.” Charles-Armand de Belenet, verkställande direktör för Champagne Bollinger.

Champagne – Aÿ – mitten av 1960-talet

För att förstå Bollinger R.D. behöver vi blicka tillbaka till mitten på 60-talet i Champagne. Under den här tiden då många andra champagnehus lade fokus på att utveckla ovanliga flaskformer valde Champagne Bollinger att konkretisera sin signaturstil. Även om äldre årgångar inte var på modet då så var Madame Bollinger lika djärv som alltid. Trogen till sin pionjäranda hade hon en vågad idé om att marknadsföra årgång 1952 som nydegorgerad och doserad som Extra Brut. Visionen var tydlig; Bollingers absoluta prestige låg i vinet, inte i kärlet.

Bollinger R.D. (Recently Disgorged) lanserades för första gången 1967, då med årgång 1952, och var den första i Champagne att specificera ett degorgeringsdatum på etiketten.

Bollinger R.D. 2008 | 750 ml | Lansering 2 juni
1682 flaskor, Nr 92499, 3 499 kr

Bollinger R.D. 2008 | 1,5 l | Webblansering 1 juni
100 flaskor, Nr 92528, 6 999 kr

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING