Hem Vinvärlden Då & Nu – Château de Beaucastel

Då & Nu – Château de Beaucastel

av Livets Goda

2014 Château de Beaucastel 
”Vilken jädra parfym alltså” inleder chefredaktör Enquist på sitt sedvanligt spontana och explicita manér. Karln ser smått hänförd ut då han börjar svamla om den renhet som utgör en av byggstenarna i detta tveklösa och alltid paranta grand vin.

Parfymen ÄR ytterst ren, bedårande och intensiv kan tilläggas! Den bjuder på crème de cassis, mörka körsbär, mogna plommon, de självskrivna provensalska örterna och den underbara lavendeln som den synnerligen emotionella chefredaktören inte kan sluta prata om! Vi lägger till detta en köttighet och en pepprig kryddighet som vi vanligtvis tillskriver den höga närvaron av mourvèdre som åtminstone för undertecknad är en kärlekshistoria i sig.

Vi drar i oss några stabila klunkar och konstaterar att detta är stiligt balanserat – ett uppenbart varmklimatsvin som närmar sig den förtörnade femton procents-etanol-gränsen vilket inte bekommer oss det minsta i detta fall. Nej – med denna briljanta fräschör, de finlemmade tanninerna, örtkryddigheten och de rena röda och mörka bären som om vartannat smeker gomseglet som man hade uttryckt det om man vore en gammal vinstofil.

Oerhört sjangdobelt och slipat med en mycket lång och tät finish. Drickbarheten sitter i hela vägen vilket herr Enquist flagrant konstaterar då han drar i sig ett bamseglas till och finstämt uttrycker ”man vill ju bara dra i sig hela flaskdjäveln för att det är så satansförbannat gott”!

Ett snyggt förtydligande kan man säga…

2000 Château de Beaucastel 
”Att göra ett ungt vin är teknik, att göra ett lagringsvin är terroir”. Nej – det är inte chefredaktörens visdomsord denna gång utan Monsieur Francois Perrin som vid mitt första besök på egendomen för en herrans massa år sedan, ödmjukt fastslog detta.

Visdomsord vilka fick en ung sommelier att bli knäsvag av beundran. Sedan dess har undertecknad varit en trogen anhängare av domänens fantastiska utbud och denna butelj har hängt med mig i en herrans massa år. Dock så skall vin drickas och vilket tillfälle kunde ha passat bättre än denna gråslaskiga februarionsdag då man bara känner sig beige, vanlig och medelmåttig?

Det är en distinkt skillnad på de två vinerna trots att Enquist den brackiga finvinspimplaren ursprungligen inte ansåg att fjorton års skillnad var tillräckligt matigt för att göra någonting av! Nu grimaserar den gamle stollen däremot å det grövsta till tonerna av 80-tals-power-ballads och ser märkbart tagen ut! Jag är dock benägen att hålla med honom och vi enas om att detta är perfekt moget! Hur länge till kan det sparas hade varit en naturlig följdfråga. Det hade lätt hållit i en kall källare men inte utvecklats så mycket mer. Idag är frukten söt med en avrundad och len textur samt en massa mognadstoner som ännu inte gått över i oxidation eller sodomitiska avvikelser.

Finishen är härligt lång med betydligt mer nyans än ovanstående exempel även om dess monumentala frukt smickrade oss nästan lika mycket som denna mognad och komplexitet. Drick nu säger jag bestämt samtidigt som herr Enquist i full färd fyller sitt Riedelglas till brädden ytterligare en gång!

Två sidor av samma vin som båda framträder på absolut högsta nivå idag. Ett legendariskt vin som definitivt förtjänar sin status!

På Systembolaget:

2014 Château de Beaucastel 
Nr 99807 / 669 kr
Famille Perrin / Châteauneuf-du-Pape / Frankrike /

RELATERAD LÄSNING