Hem NyheterVinnyhet Då släpps Bollinger R.D. 2007 i Sverige

Då släpps Bollinger R.D. 2007 i Sverige

av Livets Goda

I maj lanseras äntligen Bollinger R.D. 2007 på den svenska marknaden. Två datum att hålla koll på är 18 maj då det exklusiva släppet av standardbuteljen sker och 20 maj när magnumflaskorna lanseras i webbsläppet. Bollinger R.D. representerar Madame Bollingers djärvhet, en gammal årgång som släpps strax efter dess degorgering med en mycket låg dosage. Madame var alltid före sin tid och med Bollinger R.D. 2007 ser champagnehuset tillbaka till sina rötter och skapar en årgång med historien i åtanke.

Bollinger R.D. 2007: Djärv och livfull

Skörden 2007 var en av de tidigaste på ett århundrade i Champagne och druvorna höll exceptionell kvalitet. För att champagnen ska få uppvisa sin unika stil rekommenderas en serveringstemperatur på 8 grader, för att kunna ta del av utvecklingen av aromer i glaset. Bollinger R.D. 2007 består av 70% pinot noir och 30% chardonnay från 14 olika crus, där 91% är Grand crus och 9% Premier crus. Fermentering sker helt på ekfat. Hos Champagne Bollinger är det endast de bästa årgångarna som blir en Bollinger R.D. och årgång 2007 karaktäriseras av dess anmärkningsvärda precision och energi.

The 2007 vintage of the R.D. cuvée embodies the House’s dedication to hard work and Madame Bollinger’s vision. It underscores our belief in the authenticity of our expertise. The contrast between freshness on the palate and the spicy aromatic intensity of Bollinger R.D. 2007 brings a new experience of the cuvée to lovers of fine wine.” Charles-Armand de Belenet, General Manager of Champagne Bollinger

Champagne – Aÿ – mitten av 1960-talet

För att förstå Bollinger R.D. behöver vi blicka tillbaka till mitten på 60-talet i Champagne. Under den här tiden då många andra champagnehus lade fokus på att utveckla ovanliga flaskformer valde Champagne Bollinger att konkretisera sig signaturstil. Även om äldre årgångar inte var på modet då så var Madame Bollinger lika djärv som alltid. Trogen till sin pionjäranda hade hon en vågad idé om att marknadsföra årgång 1952 som nyligen degorgeras och doserad som Extra Brut. Visionen var tydlig; Bollingers absoluta prestige låg i vinet, inte i kärlet.

Madame Bollinger skapade en helt unik stil och smak där den aromatiska intensiteten av de bästa årgångarna sattes i kontrast med en friskhet. En friskhet som är resultatet av druvornas naturliga syra vid skörden som förstärks av Extra Brut dosage. Hennes arbete var en revolution som skulle ha bestående inverkan på Bollingers stil så väl som på hela champagnevärlden. Bollinger R.D. (Recently Disgorged) lanserades för första gången 1967, då med årgång 1952, och var den första i Champagne att specificera ett degorgeringsdatum på etiketten.

För årgång 2007 har Champagne Bollinger valt att gå tillbaka till originaletiketten som en hommage till dess rötter. Etiketten har redesignats, bokstäverna är nu i den legendariska fonten från 1952, degorgeringsdatumet pryder ännu en gång etiketten på framsidan och Madame Bollingers djärvhet lever kvar än idag.

Bollinger R.D. 2007 750 ml, tillfällig lansering 18 maj
2 900 flaskor, 2 099 kr, nr 92590
Bollinger R.D. 2007 1 500 ml, webblansering 20 maj,
30 flaskor, 4 299 kr, nr 9257306

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING