Dacicky – tjeckisk pilsner som excellerar till din husman!

Niklas Jörgensen 25 Jun, 2019
Whisky och Bourbon Det är inte ofta som jag egentligen lägger någon större vikt vid priset på en öl. Är den god så är den och då köper jag helt enkelt. Men det är nästan snudd på omöjligt att inte skänka det en tanke när Dačický kommer på tal för hur man lyckas producera en så pass stabil och skön tjeck för inga pengar alls, ja det är faktiskt hedervärt och imponerande!

Priset undrar du då säkert omgående. Jodå, 11,90 riksdaler för en 33:a klockar den in på och precis som fallet är med de flesta tjeckiska lager så är det en höjdare till mat. Främst kanske det vi kategoriserar in under husmanskost men tack vare ölets rondör och krämighet så gör den även jobbet ypperligt till kryddstarkt. Och öl som aldrig tar över showen utan samspråkar med det som är på tallriken får vi aldrig glömma bort i jakten på den ena smakexplosionen efter den andra. Öl som Dačický fyller där en viktig funktion och att ha en platta hemma av utmärkt vardagsöl som denna känns enbart civiliserat.

Niklas om tjeckiska Dačický

Visst är det här en tjeckisk pilsner i klassiskt utförande där det noteras allt från brödiga nyanser till bastuved och snygg blommighet från humlen. Lite honungsört på det och ett stänk pomerans. Smaken då? Jodå, rondör, smygande beska och en relativt fyllig gomkänsla med knäckebröd och honungsstänk i maltigt utförande där krämig mousse smeker medhårs är inte alls pjåkigt.

Intryck: 88/100 LGP


Dačický har artikelnummer 1009, kommer i 330 ml burk och kostar 11,90 kronor. I skrivande stund hittar du den i 190 Systembolagsbutiker, resten plockar hem den till dig utan extra kostnad >>


Öppet hus, provningar och rundturer – det här händer nära dig under Ölets Dag

Whisky och Bourbon Onsdagen den 17 juli går årets upplaga av Ölets Dag…
17 Jul, 2019
Artikelarkivet