Hem Vinvärlden Dagens vintips: 2006 Barolo Rocche

Dagens vintips: 2006 Barolo Rocche

av Livets Goda

Bricco Manzoni, en blandning av nebbiolo (idag 80 procent) och barbera, presenterades för första gången 1976. 1978 lanserades det första spumantevinet, Valentino, en Brut gjort på Chardonnay. Detta vin finns idag även i en rosé variant. Vidare gör man en torrare Brut Zero med 8 år på jästfällningen före degorgering. 1993 producerades första botrytiserade och Bordeaux-influerande vinet – Remember, med druvblenden 80 procent sauvignon blanc och 20 procent semillon. Efter Valentino Migliorinis bortgång är det hans son Rodolfo Migliorini som driver vinhuset, som omfattar 60 hektar med en årsproduktion på 250 000 flaskor numera fördelat på 18 olika viner. Ansvarig vinmakare är Giuseppe Albertino Fem vingårdsviner med ursprunget Barolo finns idag i produktion. Big d’Big, Vigna d’la Roul, Vigna Cappella Santo Stefano, Vigna Madonna Assunta La Villa (vineriets mastodontverk som alltid lagras 10 år före lansering) och dagens vintips Barolo Rocche, som är en blend av druvor från 6 olika vingårdar. Dagens vintips 2006 Barolo Rocche Nr 95783 / 415 kr / 94 LGP Låt mig direkt säga: Rocche dei Manzoni´s toppviner är inget för den, ska vi kalla det ”mesige” vindrickaren så vi upprör folk lite grann. Det vill säga den som i alla lägen föredrar snälla viner som gör minsta möjliga motstånd. Vill man ha Rocche dei Manzoni´s toppviner på detta sätt får man nog vänta 15-20 år på att inta det hela. Men då får ni samtidigt en frukt som börjar ge den där lite trista, torkade russintonen som vinnekrofiler älskar att hylla. Lite småttrött sådär. Jag vill ha frukten i mina viner högst närvarande, fräsch, spänstig och samtidigt elegant. En lätt, rostad sötma och mörk fruktnyans stör mig aldrig så länge det är elegant stramt och rödfruktigt fräscht med lätt, lätt syrlighet. En örthint är inte fel så länge det inte övergår till för grönt eller rentutav eukalypso. Det får gärna murra till sig lite så länge vinet andas och är ”transparent”. Och som jag brukar säga, en ungdomlig mognad i vinet är det bästa. Gärna bra mineralitet som dock arbetar balanserat med frukt och fat liksom en snygg kryddighet, gärna i ett silkigt, torrt avslut. Och där har ni också beskrivningen av det i 24 månader nya-franska-barriques slutlagrade 2006 Barolo Rocche. Kommer vara formidabelt om 4 år men kan även njutas av idag på alla sätt. Gör bara så att ”öppna vinet i går, drick idag…”.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING