Dagens vintips: Rocche Dei Manzoni del II: 2006 Barolo Vigna d&#39la Roul

av Livets Goda

2006 Barolo Vigna d&#39la Roul NR.95005 / 582 KR / 96 LGP Druvorna till detta magnifika vin hämtas från en 2 hektar stor vingård omplanterad i slutet av 1970-talet, belägen nedanför vineriet 400 meter över the sea. Terroir stavas kalkrik, sandblandad lera med inslag av järn. Vinet följer nästan slaviskt terroir i karaktär. Det är intensivt, elegant och fruktigt tuggmotstånd med transparent koncentration och mörka körsbär, violiserad lakritshint. Styvt, tufft, elegant och kan man prata om njutbara, fräscha käftsmällar så pratar vi det. 15-18 dagars jäsning med druvskalen, i regel 2 år i barrique och det tredje året i slavoniska ekliggare i slutlagring. Därefter tillkommer 1 års avrundning i flaska innan vi konsumenter till sist får lägga händerna på vinet. Respekt! Det mycket imponerande vineriet Rocche dei Manzoni, ligger alldeles i utkanten av Monforte d’Alba med en helt furiös horisont som skönjer 3 800 meter höga Monviso. Runt vineriet ligger branta vingårdar och det är vackert så det förslår. Valentino Migliorini är mannen som satte igång det hela 1974 med vinerna Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba och Barolo. Bricco Manzoni, en blandning av nebbiolo (idag 80 procent) och barbera, presenterades för första gången 1976. 1978 lanserades det första spumantevinet, Valentino, en Brut gjort på Chardonnay. Detta vin finns idag även i en rosé variant. Vidare gör man en torrare Brut Zero med 8 år på jästfällningen före degorgering. 1993 producerades första botrytiserade och Bordeaux-influerande vinet – Remember, med druvblenden 80 procent sauvignon blanc och 20 procent semillon. Efter Valentino Migliorinis bortgång är det hans son Rodolfo Migliorini som driver vinhuset, som omfattar 60 hektar med en årsproduktion på 250 000 flaskor numera fördelat på 18 olika viner. Ansvarig vinmakare är Giuseppe Albertino Fem vingårdsviner med ursprunget Barolo finns idag i produktion. Big d’Big, Vigna d’la Roul, Vigna Cappella Santo Stefano, Vigna Madonna Assunta La Villa (vineriets mastodontverk som alltid lagras 10 år före lansering) och Barolo Rocche, som är en blend av druvor från 6 olika vingårdar.