1

Dags att bekanta sig med norditaliensk merlot!

Merlot och norra Italien är ingen nymodighet utan går långt tillbaka, faktiskt till mitten av 1800-talet. Druvan har sitt alldeles egna uttryck här och du lär inte missta den för en högra stranden-Bordeaux vilket är precis därför som den är så spännande. Om du inte bekantat dig än med druvans stil i detta hörn av vinvärlden så är topproducenten Zenatos merlot-buteljering en utmärkt start. I mitt glas; 2018 Zenato Garda Merlot.

Zenato är idag ett väletablerat namn med internationellt renommé. Det är framför allt de röda vinerna från Valpolicella som en majoritet främst associerar med familjefirman Zenato; Amarone della Valpolicella mest av allt såklart. Portföljen är däremot bredare än så och man var bland annat pionjärer när det kommer till de suveräna vita Lugana-vinerna på 1960-talet, viner du för övrigt finner på Systembolaget.

När det kommer till Bordeaux-druvan merlot så har Zenato odlat sorten i snart 30 år. Uttrycket den tar sig i lägena vid Gardasjön är unikt och det har man tagit tillvara på genom att buteljera Garda Merlot från vingården Santa Cristina i San Benedetto di Lugana. Vinet vilar i använda franska fat och slavonsk ek vilket gör att druvuttrycket får än mer utrymme.

Niklas intryck av 2018 Garda Merlot från Zenato

Det finns en omedelbar fräschör i 2018-årgången som fångar mitt intresse och blomörtigheten är så där charmant lierad med de mörka körsbären och den lilla pusten av korint, viol, fuktig tobak och plommon. Det vilar samtidigt ett växtlägesuttryck över vinet, ett jag bäst kan beskriva som fuktig matjord. Smakprofilen för sig i en klassisk stil med finess framför kraft även om det bör tilläggas att det finns en viss intensitet i mittpaletten. Syrliga körsbär, örtiga nyanser med försiktiga lavendelvindar och integrerade fat som låtit vinet andas tar sig uttryck i form av tobak, nötiga drag och torkade plommon. Viss rondör noteras i frukten men den pigga syran säkerställer balans och friskheten som följer med i avslutet.

88 p

Zenatos Garda Merlot visar hur väl druvan gör sig i dessa delar av landet och hur skicklig man är på att fånga dess uttryck just här för det är onekligen annorlunda mot det du finner vid merlotdruvans hemvist på högra stranden i Bordeaux.

2018 är fullt drickbar idag men jag noterar att vinet får ett ökat djupt med luft vilket innebär att ett råd om luftning i karaff är på sin plats. Dessutom är det som bäst om du håller temperaturen i glaset kring maximalt 16 C.

Zenatos merlot finns i cirka 30 Systembolagsbutiker. Till övriga beställer du det utan extra kostnad. En flaska (75 cl, 13,5%) kostar 149 kronor och har artikelnummer 32224.

Till vinet HÄR >>>