Hem Whisky & Bourbon Dags att smaka öländska whiskyn

Dags att smaka öländska whiskyn

av Livets Goda

– Tack vare Ölands läge i Östersjön får vi, precis som Islay, mycket doft och smak av sälta och tång, säger Gunnar Dahlberg, ägare av Wannborga. Strax utanför Borgholm på Öland ligger Wannborga gård. Här bedrivs vingård, fårfarm, hotell, restaurang, konferensanläggning och sedan tre år, whiskytillverkning. Dessutom bränner man egna versioner av brandy, grappa, calvados och snaps. Whiskytillverkningen på Wannborga är liten än så länge. Cirka 2000 liter årligen tillverkas och läggs på fat. Pannan som köpts in från tyska Kothe (bilden) rymmer 150 liter och används till samtliga destillat som tillverkas på gården. Mäsken destilleras en gång och får en alkoholhalt på 68 procent. Whiskyn görs på malt av pale ale-typ från Ölands Gårdsbryggeri. Av den blandas en vört som fått jäsa ett par veckor innan den bränns och tappas på bourbonfat. Nu i helgen ges ett unikt tillfälle för allmänheten att smaka den öländska whiskyn. Den 1:a till 3:e oktober är det Ölands Skördefest. I samband med detta håller Wannborga öppet från klockan 12.00 och erbjuder visning av bränneriet samt provning av de egentillverkade dryckerna, däribland whiskyn. – Det här är första gången vi tar fram whiskyn för provsmakning för allmänheten, säger Ingrid Dahlberg på Wannborga till livetsgoda.se. Vi har så lite så vi har inte gått ut med det förrän nu. Dessutom mår den bara bättre av att ligga något år till på fat men restauranger med utskänkningstillstånd är varmt välkomna att höra av sig om de är intresserade. Varför just Ölands Skördefest blivit tillfället att visa whiskyn på säger Igrid Dahlberg är själklvart. – Det är ett fantastisk tillfälle då skördefesten är enormt uppskattat. Det är mer människor på öland nu i helgen än till midsommar och vi kommer att ha massor att erbjuda våra besökare, avslutar hon. För mer information se www.wannborga.nu eller 0485-82721

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING