Hem Vinvärlden Dags att upptäcka österrikisk pinot noir!

Dags att upptäcka österrikisk pinot noir!

av Niklas Jörgensen

Österrike som rödvinsland är något som de flesta nyfikna vinkonsumenter först de senaste åren börjat upptäcka. Vilket är fullt förståeligt då de vita vinerna placerar landet i världstoppen men rött på druvorna zweigelt och blaufränkisch, men även pinot noir, får allt mer välförtjänt uppmärksamhet även om den senare blott står för mindre än två procent av landets vinodlingsareal. Men pinot är pinot och österrikarna har något fint på gång vilket visar sig i vinet som nu är i mitt glas; ekologiska Bergh Pinot Noir.

Bergh är en pinot noir som uppvisar druvans typiska karaktärsdrag men i en mer generös stil jämfört med exempelvis Bourgogne. Bakom vinet finner vi Ewald Gruber med familj i subregionen Weinviertel i Niederösterreich, landets största vinodlande region. Gruber Röschitz är namnet på familjefirman och man satsar fullt ut på ekologisk odling. Visste du förresten att man fått certifieringen Sustainable Wines of Austria, och att Österrike är det land i vinvärlden som har störst andel ekologiska vingårdar i förhållande till den totala arealen?

Niklas om 2019 Bergh Pinot Noir, Niederösterreich, Österrike

Bergh Pinot Noir har ett ungdomligt anslag med mörkare körsbär, örtvegetala inslag, blommighet och kryddnyanser från året på franska ekfat. Det är ett robust charmant vin med den så typiska österrikiska druvtypiciteten för pinot noir, fin syrlighet och diskreta tanniner samt ett lätt kärnkärvt inslag som kompletterar det skogsbärsfruktiga. Eftersmaken släpper fram en lätt nötighet och vaniljkryddig ton från faten. Njuts bäst kyld till 14-15 C och har du tiden på din sida så är det ett vin som utvecklas rejält under en timme i karaff.

87 p

Pinot noir och fågel är en svårslagen kombination så korka gärna upp Bergh till en ugnsrostad kyckling du täckt med bacon, rotfrukter runtomkring och sväng samman en gräddig sås på saften från kycklingen i ugnen.

Ekologiska Bergh har artikelnummer 76999 och en flaska (75 cl, 12,5%) kostar 129 kronor. Vinet beställer du hem till din föredragna Systembolagsbutik.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING