Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Dags att vässa tävlingsnerverna…

Dags att vässa tävlingsnerverna…

av Christoffer Enquist

Varje år den sista måndagen i februari, går den svenska uttagningen av vår kocktävling Jeunes Chefs Rôtisseurs, Årets Unga Kock, av stapeln på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Den är öppen för alla kockar under 27 år som jobbar hos någon av alla våra professionella medlemmar. Sex svenska finalister väljs ut av en urvalsjury, i år Björn Persson och Henrik Norström, och tävlar om en plats i den internationella finalen som hålls i september tävlingsåret i ett land där Chaîne verkar. Förra året var det i Kanada och året innan Taiwan. I år är det vår ”huvudstad” Paris och den anrika kulinariska skolan Le Cordon Bleu.

Foto: (Chaîne)

Årets sex finalister är…

  • Anton Kardell, SK mat och människor, Göteborg
  • Benjamin Johansson, Restaurang Rot, Gotland
  • Eskil Bondsäter, Restaurang Lykke, Stockholm
  • Lara Katchinskaia, Färna herrgård och Spa, Färna
  • Victor Magdeburg, Konstnärsbaren, Stockholm
  • William Brittsjö, Lux dag för dag, Stockholm

Deltagarna får en sk Black Box med råvaror, varav några obligatoriska, som de ska tävla med. Uppgiften är att skriva en trerättersmeny för fyra personer. Resultaten, förrätt, huvudrätt och dessert avsmakas av smakjuryn. För att hålla en hög klass på tävlingen är det också viktigt att vi har en minst sagt kompetent jury. Det har vi. Den består bland annat av kockarna Roland Persson, Johan Andersson, Caisa Johansson och Jimmi Eriksson. Till denna finns också en köksjury.

När alla kockar är klara och juryn har en segrare kommer en feedback till de tävlande och sedan prisutdelning. Den vinnande kocken får fina priser och går vidare till den internationella finalen. Där tävlar kockar från 20-talet länder om den åtråvärda förstaplatsen. Förutom själva tävlandet bjuder programmet också på olika studiebesök hos producenter, middagar och annat kul. Idén är lika mycket att få nya vänner, bygga sitt nätverk som att tävla. Ytterligare en uppgift alla våra svenska segrare har, förutom att tävla internationellt, är också att ansvara för middagen efter kommande års prisutdelning. Återstår nu att se vem vi får äran att skicka till Paris i september. Det vet vi innan månaden är slut…

Carl Wachtmeister
Bailli Délégué / Ordförande Sverige

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING