Dags för årgång 2022 från Maremmastjärnan Montepeloso

av Anders Enquist

Nu har SB lanseringarna av vinhuset Montepeloso´s fyra toppviner viner påbörjats. Montepeloso har sitt fäste i Suvereto, Maremma, i Toscanas sydvästra kustdelar. Vinmakare är Fabio Chiarelotto som köpte egendomen 1998 på 6 hektar som idag blivit över 30. De yngsta vingårdarna är runt 6 år, de äldsta närmar sig 60 år. Vinerna är magnifika. Nu finns två av vinerna i nya årgången 2022 tillgängliga på SB, och det är Eneo och Nardo.

Som vi tidigare skrivit om så har Fabio de senaste årgångarna dragit ner på fatlagringstiderna i sina viner samtidigt som han balanserar snyggt i given med använda större fat, barriquer och ståltankar.  Från och med årgång 2020 skördar Fabio även frukten lite tidigare för att få mer elektricitet, spänst  och exakta tanniner. I druvblenden har han även plockat bort druvan montepulciano från vinerna A quo, Eneo och Nardo och ersatt det med en vinkling åt cabernet sauvignon för att plocka bort rustika tannintendenser. Om årgång 2022´s väderförutsättningar i Suvereto, så var det som de flesta vet ett torrt och varmt år, men att man fick bra och vältajmade regn i juli och augusti i området som balanserade tillväxten. Fabio säger själv till Livets Goda att de torrare perioderna har blivit längre och längre, generellt, och att det samtidigt har blivit ett mer oförsägbart klimat under senaste åren.

Montepelosos huvudpjäs Gabbro släpps någon gång de närmsta månaderna och den stilistiske ”lillkillen” A Quo släpps i den 15 augusti. Våra recensioner på dessa viner följer inför lanseringarna på SB.

Montepeloso 2022 Eneo IGT Costa Toscana
Nr 77591 / 419 kr / 93
Fabio har som nämnts monterat ner montepulciano och alicante i vinet sedan ett par år, och blenden i årgången lyder 65% sangiovese, 30% cabernet sauvignon och 5% malvasia nera. Fabio har slipat till elegansen och nyanserat fruktens mer röda nyanser med en lite tidigare skörd de senaste årgångarna och Eneo 2022 bjuder in oss med en välmående mogen karaktär med en rödnosad citrusnyanserad syrlig kontrast som möter en mörkare frukts lierande sötma. Mycket snyggt balanserat. Vi har också de fint slipade tanninerna som skänker ett rofyllt energiskt styre, en snygg mineralisk sälta i fruktens toningar av körsbär, cassis, björnbär och plommon, smekta med de klassiskt etsade Maremma havsvindarna, italienska örter, lavendel och lakrits och mörka kryddor med viss aromatik. Det är både tillmötesgående och skärpt och Eneo andas med fina luftvägar i sitt expressiva humör.  
Temperatur kontrollerad jäsning i ståltankar under 6-7 dagar och macerationen varade beroende på druva i 15–23 dagar med skalkontakt. Malolaktiska jäsningen skedde i huvudsak i franska barriques och slutlagringen under 8-10 månader i två och tre gånger använda barrique och Tonneaux där slutblenden fick fyra månader i ståltankar. Slutligen 10 månaders vila i butelj. Total produktion i årgången var 31 000 buteljer.
 

2022 Nardo IGT Costa Toscana
Nr 75599 / 829 kr / 95
Här i årgången har malvasia nera reducerats till noll, cabernet franc får fortsätta vila och sangiovesedelen har stärkts, så blenden lyder nu 85% sangiovese och 15% cabernet sauvignon. Och den förstnämnda druvans mer rödnosade och mineraliska lyster i temperamentet agerar välvilligt med den här mer mörkbottnande cabernet frukten. En integrerad syra ger god energi och vitaliserar vinets mogna karaktär. Blodcitrus lägger en ådra i noterna av körsbär, svarta vinbär, plommon och björnbär. Salvia, lakrits(sötma) och tobak finner sin väg och en maritim sälta ger det behagligt markerande tannindrivet behagande saliverande effekter. Det är en årgång där Nardo bjuder in med både omedelbarhet och en hörsamhet om en vinnande utveckling de kommande 10 åren.
Temperatur kontrollerad jäsning och macerationen varade i 10 dagar. Malolaktiska jäsningen skedde i huvudsak i franska tonneaux och slutlagringen under 9-12 månader i en blend av franska tonneaux och använda barriquer. Slutblenden fick två månader i ståltankar. Slutligen 10 månaders vila i butelj. Total produktion i årgången var 3 600 buteljer.

Även aktuellt på SB just nu med tidigare recension:

2020 Gabbro IGT Costa Toscana
Nr 53549 / 949 kr / 97+
Drottningen i sällskapet, eller kalla det urmodern om ni så önskar. 100% cabernet sauvignon och som i fallet med Nardo har en frånvarande närvaro av cabernet franc tillika ett släktskap med Bordeaux i trädet, och fortfarande så unikt och ursprungshäftat. Det här är också vinet där vi får jobba mer aktivt med tanninerna, som är utsökt mogna och kalkigt njutfulla att jobba med, här i årgången också med ett mer genomskinligt driv texturmässigt sett. Cassis, körsbär och björnbär speglas i fruktigheten som också har sina lavendel, tobak- och cederrullningar. Gabbro är ett stort vin som tar sig fram i årgången med dansanta och rena steg i sin i grund mörka bas. Det är en väldigt delikat och sublim kraft vi har att göra med.
Druvorna skördades mellan 19 september och 5 oktober från 38 till 51 år gamla vinstockar, planterade på fossiliserad lera på en höjd av 80 meter över havet. Temperatur kontrollerad jäsning och macerationen varade i 20–30 dagar med skalkontakt. Malolaktiska jäsningen skedde i huvudsak i franska tonneaux och slutlagringen under 8-9 månader i en blend av franska tonneaux och barriques, varav 60% nya. Slutligen 12 månaders vila i butelj. Total produktion i årgången var 2 500 buteljer.