Hem Vinvärlden Dags för Beaujolais Nouveau

Dags för Beaujolais Nouveau

av Livets Goda

40 miljoner flaskor tillverkas i år och av dessa dricker fransmännen upp 60 procent själva. Resten exporteras till 120 länder runt om i världen. Av dessa är det Japan som är den största importören av beaujolaisviner. På den japanska spa-anläggningen Resort Hakone Kowakien Yunessun (bilden), fyller de en hel pool med Beaujolais Noveau varje år. Sedan får gästerna plaska omkring i vinet medan de dricker Beaujolais i glas. Vinerna från Beaujolais är alltid röda och framställs av druvsorten Gamay. De tillverkas vanligtvis genom kolsyrejäsning vilket ger dem deras lätta och fruktiga karaktärer. Klassiska dofter är hallon och skumbanan. Ett tag var Beaujolais Noveau väldigt trendigt och framförallt restaurangerna i London tävlade om att vara först varje år med att servera vinet. Idag uppskattar fler och fler mer seriösa beaujolaisviner med några års mognad. Källa: Vinavisen

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING