Dags för den sjunde utgåvan av Mariestads “Den Stora Smakresan” – Emmer Porter

Den Stora Smakresan är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. Efter smakresor söderut, på västkusten och i Norrlands inland flög bryggmästaren i år österut och till Gotland. Resultatet har blivit Mariestads Emmer Porter, den sjunde utgåvan i Mariestads limiterade serie öl.

– Emmer Porter är min hyllning till det underbara och smakrika Gotland, men även till mitt
resesällskap – Daisy – den fantastiska DC-3:an, säger Richard Bengtsson.

Richard Bengtsson har även funnit inspirations till sin Emmer Porter i den baltiska portern, den lite mörkare och starkare porter som blev populär i såväl Visby som andra städer runt Östersjön redan på 1700-talet. Valet av att använda emmervete i portern har också en självklar koppling till just Gotland. Emmer är en gammal urvetessort, en korsning mellan enkorn och vildgräs. Det började odlas för ca 8 000 år sedan, och man trodde att emmer var försvunnet, tills man på 1960-talet hittade det igen hos en bonde på östra Gotland. Emmer har en helt egen unik smak, och med dess stora kärnor och mycket stärkelse, blev det en spännande komponent i bryggningen.

– För att göra en riktigt bra porter behövs också svartmalt. Och för att få den som jag ville ha den har jag rökt den själv, med torv och enris. Malten är den bästa gotländska malten från åkrar vi flög över med Daisy, säger Richard Bengtsson.

Se trailern för den sjunde utgåvan av Rickard Bengtssons inspirationsresa – Den Stora Smakresan

Lansering på Systembolaget den 4 december
Mariestads Emmer Porter finns i en limiterad upplaga på 2 500 buteljer. Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Den 4 december lanseras de i Systembolagets beställningssortiment.

Om Mariestads
Mariestads Bryggeri var ett av de första lagerbryggerierna i Sverige. Verksamheten startade redan 1848, bara några år efter det att tekniken att brygga öl med långsam jäsning i låg temperatur hämtats hit från Tyskland. Det gamla svenska “surölet” ersattes snabbt med det nya, friska ölet som dessutom kunde lagras – lagern. Mariestads Bryggeri gjorde redan från början en nysvensk lager – lite fylligare med en kraftigt markerad beska.

 

[ai:Content_link url=https://www.livetsgoda.se/det-narmar-sig-lansering-av-mariestads-sjunde-utgava-av-den-stora-smakresan-emmer-porter]