Hem Whisky & Bourbon Dags för första advent och akvavit

Dags för första advent och akvavit

av Livets Goda

Då närmar vi oss igen första advent, och med det en av årets stora högtider för glögg – absolut, men även akvavit, snaps och brännvin. Därför presenterar vi här fyra stycken ”måsten” till årets julsäsong, två klassiker i form av Aalborg Jubilæums Akvavit och Lysholm Linie Aquavit, men även Systembolagsnyheten Gammel Opland Julakvavit och årets utgåva av Aalborg Juleakvavit. Livets Goda har provat!

2021 Aalborg Juleakvavit 47%

Danmark / Arcus Sweden / 700 / 11262 / 299 kr / 93
Aalborgs julakvavit som tillverkats årligen sedan 1982 – som är en akvavit för såväl avecfinsmakaren som nubbetjusaren – tillverkas på destillat från kummin, dillfrön och koriander, och drar fint med citrus och apelsin i fruktigheten. Vissa enbär tonar där i bakgrunden, liksom en finstämd sötma med anisvindar. Fin kryddspänst i avslut och strukturellt bra transparens i kraften. Det står 47% på buteljen men den är mer precist 47,4%, vilket var en standard i Danmark för både brännvin och akvavit under andra halvan av 1800-talet. Vilket som, det är en riktigt välstämd akt som fäster med välbehag i gom och själ.

Gammel Opland Julakvavit

Norge / Arcus Sweden / 350 / 11190 / 149 kr / 93
En akvavit som har tillverkats sedan 1872 med hemlig kryddsmaksättning och som vanligen får två års lagring i sherryfat. Den här fått en lagring i sherryfat under åtta år vilket också präglas snyggt i karaktären med torkad mörkmogen bärfrukt, russin, citrus, finslipat lakritspenslad vanilj, kummin och nyanserat torkade örter. I mellanspelet ligger en bra viskositet som stramar åt snyggt i avslutet, som där även ger en viss pepparkryddighet. En akvavit med stor mångfald som med fördel kan tas som en whisky on rocks, likväl som en iskall nubbe till sillen, plus lite annat…

Aalborg Jubilæums Akvavit

Danmark / De Danske Spritfabrikker / 700 / 178 / 259 kr / 93p
Doften uppvisar fin kryddrikedom med korianderfrön i bräschen, uppbackat av dill, lakrits och citrusfrukter. Smaken fortsätter i samma fotspår och tillsammans med en diskret rondör och fin intensitet så lindas det kryddiga in delikat. Avslutar fräscht med ett stänk anis i eftersmaken. En tidlös akvavit som smakar förträffligt till smørrebrød men som excellerar till den danska superklassikern currysill!

Lysholm Linie Aquavit

Norge / Arcus Sweden / 700 / 59 / 285 kr / 93p
Totalt lagras Linie 16 månader i fat innan buteljering. Det är en kumminorienterad doft som möter en, lätt uppbackad av pomerans, dill och så de oxidativa tonerna från faten vilka skänker rondör. Smaken smeker och river fint på en och samma gång men det är övertag för finessen. Örtiga nyanser, lakrits och kummin sveps in i en fin söt känsla även om det är tal om en helt torr akvavit. Avslutet har apelsinfräschör och lätt kryddiga inslag och så kan jag inte låta bli att bara älska tonen av Kungen av Danmark-bröstkarameller som hänger kvar skönt efterhängset i gommen. En klassiker!

Relaterat: Livets Goda provar akvavit och snaps >>

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING