- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Dags för Gin & Tonic-dagen

Den 9 april firas den internationella Gin & Tonic-dagen. Här guidas du till hur man blandar en perfekt GT, men också hur man gör din egen gin-sill, gin-gravad lax eller varför inte en cheesecake med GT-gelé eller en läskande sorbet på Hendrick’s Gin och gurka.

Blanda en perfekt Gin & Tonic

 Gör så här:
Fyll ett glas med is.
Häll i Hendrick’s Gin.
Häll i tonic samt dekorera med gurkskivor.

* Tips på tre bra tonics: Fentimans Tonic Water, Fever-tree Aromatic Tonic Water, Schweppes Tonic Water.

Gör din egen GT-sill

Gör så här: 
Börja med att koka upp ättika, rårörsocker och vatten tillsammans med lagerblad och en 
bär. Låt svalna. 
Dela ungefär tio centimeter gurka på längden och skrapa ur kärnorna.

Grilla både på skinnsidan och köttsidan på sillen till den fått ordentligt med färg. Låt svalna och skär i mindre bitar.
Varva sill, granskott, pepparrot, grillad gurka och silverlök i en burk. Rör ner Hendrick’s i ättikslagen och häll över sillen.
Låt stå och dra minst 24 timmar innan servering.

Ostron med gurka-, chili- och gin-vinägrett

Ett dussin Ostron

Gurka-, chili- och gin-vinägrett

Gör så här:
Skala gurkan, dela den på längden, skär bort kärnhuset och tärna fint. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg allt i en burk tillsammans med resten av ingredienserna, sätt på locket och skaka kraftigt. Ställ att dra i kylen i 10 minuter och skaka igen innan användning. Öppna ostronen och lägg upp dem på ett fint fat. Skeda över lite dressing och servera direkt. 

Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

 

Till servering, för två

Avokadokräm

Gör så här:
Dela laxen i två jämnstora bitar. Smörj in dem med Hendrick’s Gin. Blanda salt, socker, peppar och enbär och klappa in blandningen i laxbitarnas köttsidor. Strö dillen över den ena sidan och lägg den andra ovanpå så köttsidorna ligger mot varandra. Lägg laxen i dubbla plastpåsar, förslut och låt grava i kylen i 2 dygn. Vänd ett par gånger under tiden. Skiva tunt med vass kniv.

Mixa ihop avokadoköttet med färskost och citron till en slät kräm, smaka av med salt och peppar. Lägg upp laxen tillsammans med sallad, skivat päron och lite hasselnötter och droppa över lite god olivolja. Toppa med lite gräslök. Klicka eller spritsa ut lite kräm på tallriken och servera. 

Cheesecake i glas med GT-gelé

4 personer

GT-gelé

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Plasta in en liten form med kanter. Koka upp citronsaften tillsammans med sockret och ta av från värmen. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i citronsaften. Rör i Hendrick’s Gin samt tonic och häll blandningen i formen. Låt stelna i kyl i minst en timme. Lyft ur gelén ur formen och skär den i tärningar.

Vispa ihop cream cheese, gräddfil, florsocker och citronskal. Krossa kexen och fördela hälften i fyra glas. Klicka eller spritsa i hälften av ostkrämen. Lägg ett lager kexsmulor ovanpå och ös på med den sista krämen. Sätt i en citronskiva och toppa med gelétärningar

Avsluta kvällen med en läskande Hendrick’s-sorbet

Gör så här:
Skala gurkan och mixa den till en puré.
Koka vatten och socker till ett sockerlag och låt svalna.
Blanda ned sockerlag och citronsaft med gurkpurén.
Tillsätt Hendrick’s gin.
Rör ihop i en glassmaskin (har du ingen glassmaskin så ställ i frysen minst ett dygn).
Servera i iskalla glas med gurka eller rosenblad.